Hlavní obsah
Aktuální dění

Každoroční změna času? Když už posouvat, tak opačně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Změna času je tu zas.

Každoroční změna času je otravná, stejně jako tma ve čtyři. Pojďme to změnit!

Článek

V noci ze soboty na neděli je to tu zase. Každoroční změna času z letního na zimní. Pospat si o víkendu o hodinu déle je sice příjemné, další konsekvence už méně. Zatímco tuto sobotu zapadne slunce v 17:45, o den později již v 16:44. A tma v pět je pro každého příznivce turistiky, běhání či jízdy na kole pěkný vopruz. Znamená to mimo jiné, že člověk se standardní pracovní dobou (8-16:30) jde z práce rovnou do tmy. A to nejhorší teprve přijde, a to před Vánoci, kdy mezi 8. a 17. prosincem slunce zapadá v Praze v 15:59 a v Ostravě dokonce v 15:45.[1] Slunce vychází tou dobou mimochodem až kolem osmé. Kdo v těchto dnech musí být v kanclu na osmou a zdrží se do půl páté či déle, slunečního světla věru moc neužije.

Co s tím? Pojďme prostě posouvat čas opačně. Namísto z letního na středoevropský, přejděme vždy na konci října z letního na superletní. Že se bude oficiální čas lišit od přirozeného o dvě hodiny, v zimě budeme mít superletní čas a je to celé proti přírodě? Jako vlastně je, ale co. Ona totiž celá tahle technologická, konzumeristická civilizace je tak trochu proti přírodě, evolučnímu uzpůsobení lidí a navíc často i proti zdravému rozumu. Člověk opravdu není evolučně uzpůsoben na permanentní sezení za stolem a zírání do počítače a jako diurnální živočich by měl svoji aktivitu směřovat do období mezi východem a západem slunce a ne trávit hodiny po setmění sledováním obrazovek a monitorů. O pojídání potravin z druhého konce světa či čerstvých jahod z Egypta uprostřed ledna nemluvě.

Eventuální přechod na superletní čas by způsobil, že by tuto neděli zapadalo slunce až v 18:44 a v těch nejtemnějších prosincových dnech by zapadalo v příjemných 18:00. Takže i člověk, který přijde z práce v pět by mohl jít ještě za světla zaběhat, projít se, či projet se na kole nebo vyvenčit psa. O víkendu by člověk v paprscích zapadajícího slunce v klidu docházel z výletu na vlak odjíždějící po šesté. Právě zvýšená možnost pohybových aktivit by mohla výrazně zlepšit fyzické i psychické zdraví naší populace, kdy nedostatek pohybu stojí za celou řadou zdravotních problémů.

Jistě tato změna s sebou nese i některá úskalí. Logicky by to samozřejmě znamenalo, že by slunce během superletního času vycházelo o dvě hodiny později, než je tomu během zimního času. Takže v prosinci by se vyhouplo nad obzor až kolem desáté. Lidé by chodili do práce či školy za tmy, ale to se v zimě díky nesmyslně brzkým začátkům pracovní doby a vyučování děje stejně. A každý musí uznat, že je lepší přečkat tmu v práci a užít si slunce až má člověk padla. V práci většinou není o umělé světlo nouze a platí ho navíc zaměstnavatel. Dětem by prosincové východy slunce asi dobře korelovaly s velkou přestávkou a tak by si mohli před svačinou zacvičit třeba jógínský pozdrav slunce. Východ slunce kolem desáté nám může připadat zvláštní, ale třeba v Reykjavíku vychází slunce v prosinci až v 11:23 (zapadá v 15:28)[2] a nijak negativně se to neprojevuje, naopak vysokou životní úroveň a celkovou pohodu můžeme Islanďanům jen závidět.

Pokud vám můj návrh na superletní čas připadá příliš radikální, ale každoroční změna času vás štve, mohli bychom se možná dohodnout na kompromisu - celoročním letním času. K tomuto řešení jsme byli navíc už docela blízko. V roce 2018 si EU objednala dotazníkové šetření zjišťující postoj Evropanů ke každoroční změně času. Průzkumu se zúčastnilo 4,6 miliónu lidí (nejvíce v historii podobných průzkumů). Nepřekvapivě se 84% procent respondentů vyslovilo proti střídaní zimního a letního času. EU proto začala připravovat jeho zrušení.[3] Jenže přišel covid a členské státy se nedokázaly shodnout, který čas zachovat. Podle zákulisních informací ale většina chtěla právě celoročně letní čas. Rozhodnutí tak bylo odloženo a do roku 2026 se bude v EU střídat letní a zimní čas. Do té doby by také politici měli dospět k rozhodnutí, jak to bude po roce 2026. Takže pokud chcete celý rok letní, nebo dokonce superletní čas, neváhejte napsat svým poslancům, dokud je čas.

[1] https://www.timeanddate.com/sun/czech-republic/ostrava?month=12&year=2023

[2] https://www.timeanddate.com/sun/iceland/reykjavik?month=12

[3] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_18_5302

Anketa

Jaký čas preferujete Vy?
Nechat to, jak to je (střídání zimní letní).
4,7 %
Celoroční letní čas.
35,6 %
Střídání letního a superletního času.
3,3 %
Celoroční zimní čas.
56,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3676 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz