Hlavní obsah

Traktory se valí na Prahu aneb rozumí Petra Rédová zemědělství více než ministr Výborný?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: AI

Za pondělním protestem stojí lidé napojení přes Petru Rédovou a blogera Vidláka na koalici Kateřiny Konečné (KSČM) STAČILO, kterou vytvořila s přeběhlíky od Jindřicha Rajchla.

Článek

Mnozí, dnes už pamětníci, považují za symbolické zakončení komunistické éry u nás památný koncert skupiny Rolling Stones na pražském Strahově. Všudypřítomnému „kameny se valí do Prahy“ nešlo téměř uniknout, stejně jako Harrison Ford nemohl uniknout před valícím se balvanem v pražském metru.

Dnes na sociálních sítí téměř nelze uniknout dílku AI, v němž vidíme obrovské traktory s českými vlajkami, jak obsazují Prahu. Což má značit, že protesty farmářů dorazily konečně i do Čech. A tak jako Stouni na Strahově byly symbolickým završením komunistického režimu, tak traktory na Malostranském náměstí mají být symbolickým završením režimu Petra Fialy a jeho „pětikolky“. Aspoň tak si to jeho organizátoři představují.

Od začátku roku se v Evropské unii konají velké protesty zemědělců. Viděli jsme záběry kolon zemědělských vozidel u Brandenburské brány v Berlíně, převracení kamionů převážejících dovážené potraviny (mnohé byly i ty české) ve Francii, hořící stohy slámy před sídlem Evropské komise v Bruselu, zásahy policistů v Nizozemí a čerstvě i kolony traktorů v Polsku. Dá se říci, že zemědělci v EU jsou ve varu. Požadavky bouřících se zemědělců se převážně týkaji tvrdosti zaváděných regulí EU v boji proti klimatickým změnám, konkurence levných potravin a plodin ze zahraničí, snižování dotací, cen nafty a výkupních cen obchodů. Vidět, ale byly i cedule proti genderu a oslavující Putina (v Německu).

Toho si nemohla nepovšimnout česká dezinfoscéna, která v protestech viděla šanci na konec Bruselského diktátu a tím i začátek pádu vlády „fialového hnusu“ .Proto se objevovaly výzvy obracející se k domácím doplněné němou výtkou, že zatímco německý farmář bojuje, ten český spí u televize s lahváčem v ruce. Na tento „marasmus“ se už nemohl dívat známý aktivista a souzený dezinformátor Jakub Netík, který si pronajal u jedné roudnické firmy přívěsný vozík, z něhož pak spolu se svým kamarádem Alešem Svobodou vykydal před Úřadem vlády několik kopek hnoje. Netíkova akce podle všeho zarezonovala a „čeští zemědělci“ se probudili. Viděli jsme spanilou jízdu několika traktorů doprovázených kolonou osobních aut v Letovicích, kterou ve svém voze doprovodil předseda strany PRO Jindřich Rajchl a kterou natočil Ivan Smetana se svou KTV. Jiní zase se svými traktory vyrazili na polské a německé hranice podpořit své zahraniční sousedy.

Tedy i u nás se konečně (z pohledu dezinfoscény) začaly dávat věci do pohybu a objevila se výzva k celonárodnímu protestu farmářů, která se má konat v Praze 19.února. Tedy, ve všední den mají stovky (organizátoři mluví o tisíci strojích) traktorů zatarasit naše hlavní město. Tak, aby to Pražany, co nejvíce bolelo.

Pražský protest organizuje iniciativa My zemědělci.cz a jeho mluvčími jsou agrobaron Zdeněk Jandejsek, majitel holdingu Rabbit, v letech 2017-20 prezident Agrární komory ČR, zemědělský expert Trikolory a jeden z někdejších Vrabelových odborníků, který pak od Vrabela přestoupil do Národní rady obnovy jeho někdejšího souputníka (s kterým se pohádali) Jiřího Havla a bloger Vidlák aiias Daniel Sterzik, nyní ředitel Institutu českého venkova, ale do loňského jara investiční technik firmy Navos z koncernu Agrofert (právě tato práce, jak říká, mu dala široký rozhled v zemědělství), „Ústa Sauronova“ Jindřicha Rajchla na jeho demonstrací a spanilých jízdách (do loňského listopadu) a také spolupracovník Kremlem řízeného Sputniku.

Třetí výraznou osobou chystaného protestu je šéf Asociace nezávislých odborů Bohumír Dufek, předlistopadový člen KSČ, který utkvěl v paměti oblibou hodinek značky Breitling a který loni přitáhl pozornost výzvou z pódia jedné z Rajchlových demonstrací k likvidaci „skopčáků“ „Skopčáci skoupili všechny firmy, dneska nám diktují a vysávají republiku jako pijavice. Musíme ten humus zlikvidovat. Jsme schopni zničit ho v řádných volbách, až je vyhrajeme, tak všechno změníme. Když to nejde po dobrém, půjde to po zlém.“ Takže toto jsou hlavní tváře protestu zemědělců: agrobaron a významný čerpač dotací, proputinovský bloger a odborář, který chce likvidovat „skopčáky“.

Neméně zajímavé ovšem je, kdo stojí za iniciativou My zemědělci.cz. Doménu si zaregistroval Martin Novosad, bloger a dezinformátor z Brna, který před pár dny navštívil se svou kamarádkou Petrou Rédovou Evropský parlament ve Štrasburku (asi kvůli načerpání inspirace). Dalším známým jménem je Otakar Březina, starosta Kozojídek, dezinformátor a někdejší místopředseda Jihomoravské krajské organizace PRO, odkud s Petrou Rédovou loni na podzim odešel. Zajímavým organizátorem je Bezplatná právní a dluhová pomoc Buffalo club z.s. z Němčic, která „pomáhá v těžkých časech a provází potřebné z hnědých do zelených“, ať už to má být cokoliv. Za Netolice vystupuje Jiří Hnilička, člen Národní vlastenecké jednoty z Netolic, která chce „vládu lidu a změnu systému“ a samozřejmě bojuje za Slovany. Dalším koordinátorem je kamarád výše zmíněného Martina Novosada Karel Chromý z Družstva PROJih, spojeného z PRO Libertate, někdejší Rajchlovec, nyní podporovatel Rédové a koalice Kateřiny Konečné STAČILO. Jediným skutečným zemědělcem mezi koordinátory je Miloš M. ze Zemědělské farmy Mrsklesy, kupodivu podporovatel Ukrajiny. Jak se v této společnosti ocitl, ví jen on sám. Můžeme tedy říci, že za iniciativou My zemědělci.cz stojí lidé spojení s Petrou F. Rédovou a přes ni i s koalicí STAČILO Kateřiny Konečné (KSČM), za niž Rédová kandiduje.

Iniciativa My zemědělci.cz uvádí na svých stránkách i požadavky, s nimiž se chystá dobýt Prahu: STOP Green Dealu, STOP vyděračským praktikám obchodníků, STOP vysokým cenám energií, STOP této nekompetentní vládě a STOP posilování evropských kompetencí na úkor národních. Požadavky jsou pak zarámovány bojem za budoucnost našich dětí a celého národa. O velkých očekáváních spojených s „traktory v Praze“ ostatně svědčí i zasíťování celé regionálními koordinátory, které připomíná přípravy na velké Vrabelovy demonstrace. Nepřekvapí, že mezi velké „roztleskávače“ akce patří i zaměstnanci politické divize Agrofertu (který mimochodem loni zdvojnásobil zisk na 12,27 mld. Kč).

„Masovost“ celé akce však poněkud narušuje to, že se ne všichni farmáři se hodlají protestu zúčastnit. Účast odmítla například Agrární komora ČR, která chce počkat na výsledky vyjednávání s vládou a rovněž tak Zemědělský svaz ČR. Šéf Asociace soukromých zemědělců Jan Štefl rovnou řekl, že v pozadí celé akce je snaha vytáhnout další peníze pro agroholdingy a velké podniky a že jde o přímý útok na vládu. Šteflova slova koneckonců potvrzuje i to, že mezi velké „roztleskávače“ akce patří také zaměstnanci politické divize Agrofertu (který mimochodem loni zdvojnásobil zisk na 12,27 mld. Kč). Tradičně agilní je v tom poslankyně Margita Balaštíková…

Odmítnutí účasti Agrární komory ČR leží v organizátorům hodně v žaludku a Daniel Sterzik ve svých Vidlákových kydech, to také dal jejímu předsedovi Janu Doležalovi náležitě „sežrat“. Ve svém posledním textu První adept píše: Postoj Agrární komory se dá vysvětlit kolaborací. Dá se vysvětlit očekáváním teplého fleku v ojrostrukturách. Dá se vysvětlit korupcí, protekcionismem nebo hloupostí, která se dotýká nebes. Ale rozhodně se nedá vysvětlit nějakou nepochopenou racionalitou jejich vedení nebo geniální taktikou.Normální bystrý šéf Agrární komory, který nepřišel o zpětnou vazbu, by tohle dokonale chápal a použil by hrozbu protestů, aby vystupňoval nátlak na ministra. Podpořil by protesty, postavil by se jim do čela a každý den by Výbornému posílal SMS, kolik dalších traktorů se přidalo. A pak… den po protestech by vystoupil a řekl by, že ministr všechny jeho návrhy přijal a nechal se oslavovat jako vítěz, který zachránil české zemědělství.

Místo toho se od protestu distancuje…. ! To dokáže jen naprostý blbec, nebo Jan Doležal… Protestům stejně nezabrání, protože zemědělská naštvanost je už příliš velká, a i kdyby ano, nikdo mu to už nikdy neodpustí a ministr ho nepodrží. Promiňte mi silná slova, ale nechápu, jakým orgánem tenhle chlap přemýšlí. Tuhle taktiku mu musel sám čert poradit. Copak nevidí, jakou past si sám na sebe nachystal? Aneb, jak získat punc stávkokaza snadno a rychle, nic za to nezískat a ztratit sympatie na všech stranách. Ale takhle to je, když se vám dobře sedí na teplém fleku, sloužíte někomu úplně jinému, než kdo vás zvolil a mysl i srdce pomalu obrůstá tukem… Takže si to shrneme… tisíc traktorů se chystá na Prahu. Veřejnost se chystá na Prahu, všichni o devatenáctém únoru mluví, všichni řeší protest zemědělců, slovo „grýndýl“ se přetřásá i mezi maminami na mateřské, nálada demonstrovat je obrovská… a vedení Agrární komory se od toho distancuje, protože to prý vyřeší lépe bez protestů. Myslím, že máme prvního adepta na Jelito roku 2024, “ píše Daniel Sterzik neboli Vidlák.

Když Sterzika alias Vidláka zklamal svým přemýšlením předseda Agrární komory ČR Ing. Jan Doležal, je tu naštěstí jeho blízká souputnice Petra F. Rédová, proslulá „sestra z brněnské JIP“, která po roztržce s Jindřichem Rajchlem přestoupila ke Kateřině Konečné do koalice STAČILO. Jak totiž měl možnost Petru, za nesčetných společných jízd autem na tehdy ještě Rajchlovy spanilé jízdy, poznat, zjistil, že ač zdravotní sestra, rozumí zemědělství víc než ministr Výborný. Svěřil se na svém facebooku. Takže tady možná máme první adeptku na post ministra zemědělství ve vládě národní záchrany, která bude ustavena po letošním jistě „Vítězném únoru“. Naši zemědělci budou zase radostně rozorávat celiny a nikdo už nebude mít hlad. Vyhlídky jsou tedy opravdu nadějné.

Agrární komora ČR 13. 2. oznámila, že se připojí do mezinárodního protestu agrárních organizací střední a východní Evropy kvůli zemědělské politice EU a dovozu levnějších produktů z Ukrajiny. 22. února tak uspořádá protestní jízdu k hraničním přechodům, kde se potká s kolegy ze sousedních zemí.

Vyšlo na https://monikalefay.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám