Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala vyškolil Orbána a ukázal, že je lídr. Bude skvělým příštím prezidentem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: President Of Ukraine from Україна, PDM-owner, via Wikimedia Commons

Premiér Petr Fiala

Vládne ve složité situaci po covidu a ekonomické krizi, ale ani v těžkých momentech neztrácí hlavu. Nyní to Petr Fiala dokázal při střetu s autoritářem Viktorem Orbánem. Nejsem Fialův volič, ale musím obdivovat jeho politický „čuch“.

Článek

To vše se odehrálo doslova na světové úrovni. Viktor Orbán, autokrat vládnoucí s mírnou přestávkou už skoro dvacet let Maďarsku, se rozhodl hrát politické šachy s velkým přesahem. Nutno uznat, že mistrně využil situace, kdy Maďarsku před několika dny začalo předsednictví EU, a země je tak světu více na očích. A jakožto správný egomaniak snažící se vybudovat image velkého lídra, vycestoval do Ruska, aby tam jednal s Vladimirem Putinem o míru na Ukrajině. Ale ve své strategii se Orbán v jedné věci přepočítal. Nečekal, že zareaguje Petr Fiala.

Foto: European People's Party, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Maďarský premiér Viktor Orbán

Nebudeme tu teď rozebírat absurditu toho, že Orbán z desetimilionového Maďarska jede jednat s ruským carem o tom, kolik mu milostivě nechá z okupované Ukrajiny. Ponecháme stranou i to, že Orbán dlouhodobě Rusku pomáhá svou nečinností. To jsou všechno jasné a dobře známé skutečnosti.

Petr Fiala se totiž na Orbánovu nehoráznost, kdy si maďarský premiér zajel slavnostně do Kremlu třást rukou s Putinem a u toho mluvit o nutnosti míru a spolupráce Kyjeva s Moskvou, zareagovat.

„Viktor Orbán v Moskvě nezastupuje naše zájmy ani zájmy EU. Nemá žádný mandát k tomu, aby za nás jednal. Česká pozice je jasná: Putin je agresor, stojíme s Ukrajinou,“ zopakoval premiér Petr Fiala na sociální síti X a vyslal tak jasný signál, že podobné snahy o podkopávání jednoty tváří v tvář útočníkovi nebudou tolerovány. Fialovo vyjádření není agresivní, ale je naprosto jasné a nesmlouvavé. A přišlo v ten pravý čas.

Viktor Orbán totiž není žádný emisar míru. Viktor Orbán je politický obchodník, který zcela cynicky obětuje Ukrajinu, aby posílil svou moc. Zatím mu to procházelo. A kdo ví, možná by si i troufnul, až bude Ukrajina oslabená, na ta ukrajinská území, která si Maďaři historicky nárokují. A proto je dobře, že mu dal Petr Fiala jasně a rychle najevo: „My tě sledujeme a nelíbí se nám, co děláš“. Nikdo jiný to totiž neudělal.

Když jsem si celou tu situaci sesumíroval, došla mi jedna další věc, kvůli které jsem i upravil titulek. Prezident Petr Pavel již několikrát naznačil, že možná bude praktikovat systém „jednou a dost“. To by znamenalo, že jeho prezidentská cesta se skončí už v roce 2028. 

Foto: VendySol, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Prezident České republiky Petr Pavel

Byla by to škoda, Petr Pavel je dobrý prezident, ale dnes se opět ukázalo, jako už několikrát předtím, že bychom v Petru Fialovi měli důstojného Pavlova nástupce. Je dobře možné, že parlamentní volby v roce 2025 prohraje a vládu opět sestaví oligarcha Babiš, tentokrát v plné parádě za pomoci temnobloku. A v tu chvíli začne další dlouhý boj, jehož velkou část bude muset svést prezident Pavel. Pokud ho ale v roce 2028 vystřídá právě Petr Fiala, může jít o tolik potřebné střídání těsně před dalším střetem o parlament v roce 2029.

Petr Fiala by byl dobrým prezidentem. Má politický přehled i zkušenost, je vzdělaný, slušný a charismatický s příjemnou vizáží. Bojuje férově. Je zkrátka prezidentský.

Anketa

Brali byste Petra Fialu za prezidenta ČR, pokud by Petr Pavel neobhajoval mandát?
Ano
38 %
Ne
62 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3830 čtenářů.

Zdroje: Sociální síť X

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-orban-na-mirove-misi-pristal-v-moskve-jede-za-putinem-255278

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz