Hlavní obsah
Aktuální dění

Olympiáda začíná a účastní se jí i 15 Rusů. Vzbudilo to rozbouřené reakce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Téma účasti Rusů na sportovních utkáních nebo olympijských hrách se stává součástí čím dál tím více diskuzí. Někteří to spojují s válkou, někteří si naopak myslí, že válečná situace nemá se sportem nic společného.

Článek

Zaslouží si být Rusové na jednom sportovišti s ostatními?

Ačkoliv za to obyvatelé ruské země nemohou a neovlivní to, jakého mají prezidenta a jaká dělá rozhodnutí, bohužel dostali od rozpoutání rusko-ukrajinské války zákaz sportovat s ostatními a to na veškerých utkáních, světových pohárech a řešily se i olympijské hry. Jedná se totiž o největší sportovní událost. Po projednání všech faktorů došlo k rozhodnutí, že se olympijských her může zúčastnit 15 vybraných sportovců, kteří prošli sítem a splnili podmínky.

Museli totiž přistoupit na to, že nebudou nijak podporovat ruskou agresi, nijak se nebudou k této situaci vyjadřovat a budou startovat pod neutrální vlajkou. V případě výhry jim ani nebude hrát národní hymna. S těmito podmínkami souhlasilo tedy 15 sportovců a ti se také na olympiádě mezi ostatními závodníky objeví. Jde o sporty, jako je tenis, plavání, kanoistika, cyklistika, trampolíny a kajak.

Nesouhlas

Samozřejmě se po tomto rozhodnutí objevily nesouhlasné názory a ty mají i někteří naši čeští politici. Jde dle jejich slov o neúctu k ukrajinským sportovcům a obecně mají za to, že je to jistá forma jejich podpory.

Je to ale velmi subjektivní a záleží, z jakého úhlu se na problematiku člověk podívá. Proč by měla celá země a celé její obyvatelstvo doplácet na špatné kroky a nelidské myšlení jednoho člověka, byť jejich vůdce? Na druhou stranu je to vůči ukrajinskému lidu pochopitelné, že se nechtějí na jednom sportovišti potkat s obyvateli země, která jim zabíjí členy rodiny.

Objevují se ale i názory, že do sportu by se se témata, jako je válka nebo politika neměly tahat a nesouvisí to s tím. Jednotlivé osoby by tak neměly doplácet na hloupost jiných lidí. Nikdo z nich si místo narození ani své rodiče nevybral.

Těžko říct, který přístup je správný, ale oba mají něco do sebe. Co si o tom myslíte vy?

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz