Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Zíma zavinil vážnou nehodu. Jeho žena se pokusila zabít, vzít s sebou chtěla i jejich dceru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Život prince Radovana rozhodně není jen procházka růžovou zahradou

Princ Radovan z pohádky Princezna ze zlatou hvězdou na čele byl pro Josefa Zimu osudovou rolí. Jenže to mělo i stinné stránky, například davy fanynek, které jemu ani jeho rodině nedaly pokoj.

Článek

Josef Zima je králem české dechovky. Přitom má na kontě celou řadu jazzových či swingových písní. Stejně tak navždy zůstane princem Radovanem přesto, že se představil v mnoha dalších skvělých rolích. Se svou manželkou se poprvé viděl ve Vinohradském divadle, kam chodil na její představení. Eva Klepáčová později vyprávěla, že si charismatického, pěkně oblečeného mladíka v hledišti všimla. Tenkrát z toho ale ještě nic nebylo.

Až na DAMU o pár let později byl Josef Zima coby zástupce studentů u toho, kdy nervózní Klepáčová skládala zkoušky. Uklidňoval ji a dodával odvahu. Nakonec ji přijali, což znamenalo nejprve jejich přátelství, které postupem času přerostlo až v cit tak hluboký, že ho nerozdělila ani celá řada problémů. Zima byl do Klepáčové tak zamilovaný, že když po škole nastoupil do angažmá v Benešově, tak za ní na kole jezdil až do Liberce, kde pro změnu pracovala ona.

Fanynky ve dne i v noci

Když Zima absolvoval vojenskou službu v Armádním uměleckém souboru, dostal nabídku z divadla ABC a zakotvil tak u Jana Wericha. V té době se mohla do metropole přesunou i Eva a začala zlatá éra jejich kariér. Málokdo dnes ví, že princeznu Ladu v Princezně se zlatou hvězdou na čele měla hrát právě Klepáčová. Jenže otěhotněla, a tak vedle Zimy zazářila Marie Kyselková. A princ Radovan byl tak dokonalý, že získal opravdu mnoho fanynek.

Manželství tak procházelo těžkou zkouškou. Ani ne tak proto, že by Klepáčová v té době už svému manželovi nevěřila. Spíš šlo o to, že fanynky svému idolu nedaly ani na chvíli pokoj. Jejich vinohradský byt tak byl neustále v obležení žen. Také mu telefonovaly, doslova dnem i nocí. Partneři tak nakonec dostali tajné telefonní číslo, což v té době rozhodně nebylo obvyklé. Jenže v porovnání s tím, co mělo přijít, byla tato zkouška vlastně úsměvná.

Nedokázal by bez ní žít

Když se totiž Zima s kolegy vracel z vojenského cvičení, během mikrospánku herec narazil do stromu. Zpěvačka Judita Čeřkovská byla těžce zraněna, režisér Jiří Jungwirth zemřel v nemoci. Až mnohem později vyšlo na jeho, že za jeho smrt pravděpodobně mohla skutečnost, že mu měly během operace v těle zůstat kusy obvazů. To ale Klepáčová nevěděla a ze zoufalství nad hroznou tragédií se pokusila o sebevraždu. Navíc s sebou chtěla víz i jejich dceru Zuzanku. Matka herečky ji holčičku na poslední chvíli vyrvala z náručí.

Eva skok z okna dokončila, ovšem dopadla na tramvajové koleje, který náraz utlumily. Utrpěla vážná zranění, ale přežila. Do konce života však trpěla bipolární poruchou, která se ještě zhoršila po roce 1968, kdy ji komunisté za její názory prakticky zakázali hrát. Každopádně Zima při ní stál ve všech těžkých chvílích. Zatímco jiní muži by od ženy, která chtěla zbít jejich dítě odešli, on takový nebyl.

Zima několikrát v rozhovorech tvrdil, že Evu opustit nedokázal, protože by mu jeho život bez ní nedával smysl. Navíc přiznával, že ani on nebyl vždy dokonalý manžel. Zůstali spolu úžasných šedesát let, jen pár dní jim chybělo do zlaté svatby. Eva Klepáčová zemřela 18. června 2012 v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz