Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Sovák byl alkoholik a potížista. Smrti se nebojím, jen mě štve, že je to napořád, říkával

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/PD-anon-70-EU/Svenkaj

Jiří Sovák a Jarmila Korbelářová ve hře Volá vás Tajmyr 1949.

Byl skvělý herec, ale také člověk, který měl i svou odvrácenou tvář. Jiří Sováka jsme si jako herce zamilovali, ovšem jeho soukromý život by většina z nás žít nechtěla. Není divu, že často hledal útěchu na dně sklenky s alkoholem.

Článek

Pravdou ale je, že některým potížím šel vyloženě naproti. Moc si přál syna, jenže když se mu Jiří narodil, manželku stejně opustil. Ona se mu to za to „odvděčila“ tím, že si u soudu vymohla svěření dítěte do vlastní péče. S milovaným synem tak nebyl v kontaktu, vychovával ho jeho dědeček a maminka Blanka.

Mohli k sobě najít cestu, ale nenašli

Když už byl Jiří Schmitzer dospělý, společně s otcem natáčel dnes kultovní komedii Marečku, podejte mi pero. Tehdy nejspíš nechybělo mnoho, aby k sobě znovu po letech našli cestu. Bohužel ale přišel okamžik, který je navždy odcizil.

Schmitzer po odchodu z baru sedl opilý za volant a srazil chodce, který to bohužel nepřežil. Přišel zasloužený trest v podobě tříletého vězení. „Že jsi porazil člověka, to se bohužel může stát, ale žes byl ožralej jak dobytek, to se nepromíjí,“ řekl mu prý tehdy otec Jiří Sovák. Od té doby pro něj syn neexistoval, a dokonce ho později vydědil.

Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet

Trochu paradoxní je, že se teprve nedávno ukázalo, že Sovák nejspíš také způsobil smrtelnou dopravní nehodu. Stát se tak mělo o pět let dříve, než srazil chodce jeho syn. Herec měl podle svědků vypít panáka koňaku, dvě piva a 4 deci vína.

Narozdíl od svého syna ale ve vězení Sovák neskončil. Napsal stížnost na postup vyšetřovatele, kterou adresoval rovnou k rukám tehdejšího ministra. V něm mělo stát, že si dal jen jedno malé pivo k večeři.

Nakonec se ukázalo, že obvinění bylo vzneseno na základě nedostatku důkazů. Na krku mu tak zůstalo jen obvinění z trestného činu opilství. Jak byl ale tehdy potrestán, a jestli vůbec, je dodnes tajemstvím.

Tak trochu drzej parchant

Sovák dobře věděl, jakou má povahu. Nešel pro ostřejší slovo daleko a měl kvůli tomu mnoho problémů. „Nepřetvařoval se, a když mu někdo neseděl, použil svou smrtící ironii. Tak se choval ke každému, ať to byl ministr, nebo domovnice,“ prozradila jeho třetí manželka Andulka.

V sedmdesátých letech se dostal do sporu s režisérem, který o něm měl prohlásit, že je kolaborant. Sovák se vytočil, vrazil mu facku až režisér spadl do věšáku. Nakonec herce zažaloval, jenže i z tohohle se herec dostal bez následků.

Právník mu poradil, aby napsal žádost o milost prezidentovi republiky. To nakonec udělala jeho manželka. „Tu milost dostal, přišel mu z prezidentské kanceláře dopis. Nevím, jestli je to legenda, ale doneslo se nám, že se tam nad tím tehdy hodně zasmáli.“

Prokletá chalupa

Oblíbený herec rád trávil čas na své chalupě. Každý rok se tam denně od března do listopadu sprchoval na terase. Jenže v roce 2000 tam uklouzli a zlomil si krček ve stehenní kosti.

Operace sice dopadla dobře, ale pak mu náhle selhal organismus a Jiří Sovák 6. září 2000 zemřel. Z odchodu na onen svět ale strach sám nikdy neměl. „Smrti já se nebojím. Akorát mě štve, že je to nafurt,“ rád říkával s nadsázkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz