Hlavní obsah
Víra a náboženství

Sv. Jiří a legenda o neohroženém rytíři, který zachránil princeznu před smrtí sežráním drakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: neznámý, zdroj: České zvyky

Obyvatele jednoho městečka na území Libye ohrožoval drak a vyžadoval denně na usmířenou dvě ovce, později dokonce i lidi vybrané losem. Nakonec došlo i na dceru krále.

Článek

Svatý Jiří patří mezi nejznámější křesťanské světce, ačkoli jeho existence není doložena průkaznými historickými podklady. Na jeho oblibě to ovšem nic nemění.

Jiří žil ve 3. století v Kappadocii (dnešní Turecko) a pocházel z urozené křesťanské rodiny. Jiří vstoupil do vojska a časem dosáhl hodnosti plukovníka římské armády. Když začal císař Dioklecián pronásledovat křesťany, předstoupil před něj a vyznal se ze své víry. Císař jeho slova označil za zradu a nechal Jiřího hned uvěznit. Několik dní ho mučili, aby se zřekl křesťanství, ale marně. Roku 303 byl popraven. Stal se mučedníkem, na místě jeho hrobu ve vesničce Lydda poblíž přístavu Jaffa v Palestině vystavěl římský císař Konstantin I. ještě ve 4. století první svatojiřský chrám na světě.

Dle nejznámější smyšlené pověsti z „Legendy aurea“ je Jiří vyobrazen jako neohrožený rytíř, který zachránil krásnou princeznu před smrtí sežráním drakem. Obyvatele jednoho městečka na území Libye totiž ohrožoval drak a vyžadoval denně na usmířenou dvě ovce, později dokonce i lidi vybrané losem. Na konec došlo i na dceru krále, která již čekala, až se drak vynoří z jezera a náhle se objevil statečný Jiří, putující do Svaté země. Draka zabil a za záchranu princezny požadoval, aby se všichni obyvatelé města stali křesťany, a tak se prý i stalo. Proto, je sv. Jiří od 12. století zobrazován na koni, jako sličný rytíř ve zbroji, jak zabíjí kopím saň, která na něj dotírá. Toto vyobrazení je ovšem symbolické – saň představuje zlého ducha či pohanství.

Za patrona si ho zvolili rytíři, stal se i ochráncem italského Janova. Jeho ochrany se také dovolávali kováři, bednáři, pocestní a hlavně rolníci – vždyť Georgius znamená v latině zemědělec. Od roku 1908 je také patronem skautů. Atributy: drak, kolo, korouhev, kůň, rytíř.

zdroj: www.ceskezvyky.cz + archiv Antonín ViK
vyobrazení: malba, autor neuveden

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz