Hlavní obsah
Aktuální dění

Demonstrace na Václaváku. Žádné Česko proti bídě, ale hajlování, násilí a propagace terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Albert Horáček/commons.wikimedia/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.

Násilí, propagace ruské invaze, hajlování. To je účet sobotní Rajchlovy demonstrace „Česko proti bídě“. Ruský dezinformátor se opět odkopal a odhalil, o co vlastně jde.

Článek

Demonstrace „Česko proti bídě“, kterou svolal proruský dezinformátor Jindřich Rajchl, se ukázala jako něco, co má s bojem proti bídě málo společného.

Zhoršující se životní situace řady lidí v této zemi se zdála být dobrou zástěrkou a aktivista Rajchl to marketingově dobře odhadl. Nazval protest „Česko proti bídě“ a Václavské náměstí se v sobotu odpoledne téměř zaplnilo. Na pódiu se vystřídalo několik obskurních postav včetně odboráře Dufka a bývalých karikaturních hvězd anticovidové scény a Rajchlovi vysoká účast lidí evidentně nalila krev do žil.

Celá akce totiž rozhodně nepůsobila jako něco, co má být systematickou alternativou pro současnou ideovou platformu vlády snažící se řešit krize na několik frontách, ale srocením lidí, kteří jen vykřikují vyprázdněná hesla, propagují terorismus a pod vlivem davové psychózy agresivně útočí na policii a podporovatele Ukrajiny.

No ty vole…

Těžko říct, jak s heslem „Česko proti bídě“ například souvisí propagace teroristické skupiny Wagner (Putinovi žoldáci), jejichž výšivku měli někteří účastníci protestu na bundách. Kromě toho si například jeden z nich ozdobil batoh písmenem Z, znakem invaze, něco jako hákový kříž. Dotyčný pak poskytl rozhovor, ve kterém je těžké se orientovat přes kadenci „no ty vole… jako vole… co vole“. Nicméně jsme se dozvěděli, že naše vláda je složena ze samých amerických agentů vyškolených v Aspen Institutu . Nezaměstnaný mladý muž si zřejmě přečetl článek na stránkách SPD a otrocky deklamoval z něj. (AI je organizace v USA, která podporuje otevřený dialog a hodnotově orientované lidi. Pozn. autorky článku.)

K boji proti bídě zřejmě „patří“ i hajlování a nadávaní podporovatelům Ukrajiny, že jsou fašisti, a pořvávání „Putina na vás“. Demonstranti měli zákaz přinést jiné vlajky než ty české (třeba ty ruské by už byly moc nápadné), stejně se ale odkopali a ukázali, o co tu vlastně šlo. Schovávajíc se za vlastenectví nebo bídou, z části se jedná o národní šovinisty, jejichž agresivita roste. V závěru demonstrace se rozhodli k útoku na „kapitol“, tedy Národní muzeum, aby z něj strhli ukrajinskou vlajku. Pohled to nebyl věru hezký, když brali policii po helmách tyčemi od vlajek a dva z nich zranili.

Z Česka proti bídě se stala akce propagující nejhorší totalitní systémy a lůza si vybila svojí frustraci agresí proti pořádkovým silám, které chránily národní památku. Což vzápětí odsoudili i vrcholní politici včetně ministra vnitra Víta Rakušana nebo předsedkyně sněmovny Markéty Adamové Pekarové.

Rajchl nyní vyhrožuje vládě, aby splnila jeho požadavky s tím, že jinak „akce přejde v blokádu vládních budov, která bude trvat do té doby, než vláda odstoupí“. Jedním z požadavků je například zastavení pomoci Ukrajině. Rajchl už ale například dál nerozvádí fakt, že Česko dostalo 680 milionů korun od EU na pomoc s uprchlíky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz