Hlavní obsah
Aktuální dění

Dezinformační scéna má své zmanipulované dětské hvězdy. Nebo spíš oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ground Picture/Shutterstock

Píší nenávistné příspěvky proti vládě i Ukrajině na sociální sítě. Volají propagandistická hesla na demonstracích. Jsou to děti. Zmanipulované oběti svých rodičů a dezinformační scény.

Článek

Vlastizrada, křičí žák 7. třídy

„…žádáme pro ně (pro vládu) možná i doživotní trest za vlastizradu této země,“ huláká propagandisticky do mikrofonu žák sedmé třídy. A pokračuje dál: „Média pomalu ale jistě šíří dezinformace mezi lidi a lžou o demonstracích na Václavském náměstí,“ hlásá mladý budovatel Antonín Komers projevem, který připomíná zmanipulované děti z dob německé mládeže Hitlerjugend. Akorát, že tentokrát bychom to mohli přejmenovat na „Rajchljugend.“ Mladého žáka si dokonce jeho rodinní příslušníci vzali s sebou, když se dobývali do domu v pražských Řeporyjích, kde bydlí starosta Pavel Novotný, kterého z duše nenávidí a chlapec svou kohortu zabalen v české vlajce oddaně následoval. ( Pozn.: Přítomnost chlapce na místě potvrzena přímo Pavlem Novotným).

O demonstrantech z Václavského náměstí toho bylo napsáno víc, než by si zasloužili. Konec konců, žijeme v zemi, kde se mohou svobodně projevovat, i když paradoxně této svobody využívají k tomu, aby kritizovali, že u nás žádná svoboda slova není. Ale nad indoktrinací jejich dětí zůstává rozum stát.

Proukrajinští šváby

Chlapec, kterému je 13 let a měl by se pomalu zajímat o holky nebo alespoň hrát Minecraft, s přehledem vystupuje jako ostřílený odborář. Nejen na demonstracích, nejdříve proti covidovým opatřením, dále na podporu Srbska, pak proti vládě, ale také v online prostoru.

Lze s největší pravděpodobností předpokládat, že k slepému přijetí názorů a doktríny došlo v rodině. Zmíněná dětská celebrita demonstrantů z Václavského náměstí má dokonce vlastní účet na Twitteru, kde hojně sdílí proruské a protiukrajinské vtipy. Považuje se za elitu a novináře má naopak za dezinformátory. Sdílí citáty typu: „Putine, spás nás od euroblbosti“, nebo: „Definice zla? NATO.“ A podporovatele Ukrajiny považuje za „šváby.“

Další nezletilou hvězdou „dezolátů“ je Jan Kubiš. Nositel jména hrdiny protinacistického odboje ale svému nomen omen nedostál. Senátorce a časté šiřitelce dezinformací (za které se pak musí omlouvat) Janě Zwyrtek Hamplové nosí pugéty a ostře útočí na nejvyšší ústavní představitele včetně prezidenta.

Na jednom z videí stejně jako jeho mladý „kolega“ omílá fráze dezinfo scény o válce a důchodcích včetně kritiky předsedkyně sněmovny Markéty Adamové Pekarové.

Ohrožení výchovy dítěte

Slyšíme slova od dětí, která by člověk čekal na východ od nás, kde je indoktrinace školou povinná. Z toho mrazí. Možná by bylo lepší zaměřit se na rodiče než na mladé oběti jejich vlivu. Brát děti na demonstrace je trochu přitažené, ale pokud kvůli svým svazáckým aktivitám nezmeškají školní docházku, nemůže říct nikdo nic. Očkovat je, aby křičeli do mikrofonu něco o „velezradě“ už na pováženou je. A nejspíš jim ani jejich rodičům není jasný přesný význam takového slova a naplnění jeho skutkové podstaty.

Ale manipulovat je do té míry, že ve veřejném online prostoru šíří nenávist vůči Ukrajině a adorují ruského agresora už by může být za hranou. Pochopitelně, že děti deklamují názory svých rodičů, nemají ještě dostatečně vyvinuté kritické myšlení a snadno se jim vymyje mozek. Pokud toho rodiče zneužívají, je to pro děti nejen škodlivé, ale v některých případech to může být kvalifikováno jako trestný čin ohrožení výchovy dítěte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz