Hlavní obsah
Jídlo a pití

Co je z jídla super? Jak pro koho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: MUDr. Marie Jindřichová, PhD./Midjourney
26. 10. 9:07

„Superpotraviny“ jsou potraviny, které jsou výjimečně bohaté na živiny a mají mnoho zdravotních a výživových výhod. Tyto potraviny mají vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších živin.

Článek

Superpotraviny nejsou vyráběny průmyslově, naopak se jedná o přírodní produkty.

Kde jsme k označení superpotravina přišli?

Pojem „superfoods“ se k nám dostal z Ameriky. Začal být populární ve druhé polovině 20. století, kdy bylo zjištěno, že některé potraviny mají velmi vysoký obsah prospěšných bioaktivních látek. Nicméně neexistuje žádná oficiální definice nebo vědecká klasifikace superpotravin. Výraz „superfoods“ je obchodní označení potravin; superpotravina = více prodeje. Přesto jejichž zdraví prospěšné vlastnosti nelze popřít.

Proč o nich mluvit?

V době, kdy se hojně ukazuje vztah mezi střevním mikrobiomem a tělesným i duševním zdravím, je prospěšné obrátit svoji pozornost k tomu, co ústy přijímáme. Přijímané jídlo ovlivňuje stav našich střev, jejich motilitu, propustnost, slizniční imunitu a má vliv na celkový stav organismu. Proto je dobré zmínit superpotraviny nejvyšší třídy, které se svým složením vymykají nad ostatními. Vždyť i známý antický lékař Hippokrates uvedl: „Nechť je jídlo vaším lékem a váš lék vaší stravou“.

Po jídle se cítíme sytí. Má ale tělo, co potřebuje?

Občas se šprýmuje, že i nad plným hrncem se dá zemřít hlady, ve smyslu ztráty živin u průmyslově zpracovaných potravin. Často obsahují vyšší množství rafinovaného cukru, nasycených tuků, umělých přísad a chemických konzervantů.

Dopřejeme si něco super?

Příkladem superpotravin, které si můžeme zařadit do jídelníčku je aloe vera, aronie, avokádo, banán, borůvky, brokolice, brusinky, camu-camu, goji (kustovnice čínská), chia semínka, kokosový olej, maca horská, mango, mochyně (physalis), spirulina, špenát, houby shitake, zázvor, zelený čaj, zelený ječmen, ženšen a další.

Ale pozor

Podle tradiční medicíny ne pro každého je vhodné všechno a vždy. Někdo má pomalejší metabolismus někdo rychlý. Jsme individuální. Navíc v létě potřebujeme někdy spíše ochlazující potraviny, v zimě potraviny se zahřívající podstatou. Existují obecné principy. Je fajn se řídit i svojí chutí a selským rozumem. Ale jindy se zase poradit s moudrým terapeutem nebo textem.

Zajímavé příběhy jednotlivých superpotravin probereme v dalších článcích autorky.

Přeji vám všem krásný den.

Inspirace: Brigitte Hamannová: 50 nejzdravějších superpotravin aneb Ke zdraví se můžeme projíst; V. Ando, Klasická čínská medicína; https://foodfacts.mercola.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz