Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co jsou červánky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/nebe-bo%c5%besk%c3%bd-aurora-sv%c4%9btlo-duchovn%c3%ad-437690/

Nádherný děj nazývající se červánky můžeme pozorovat při zapadajícím a vycházejícím slunci. Ale jak vzniknou? Kdy je můžeme očekávat?

Článek

Červánky jsou meteorologický pojem označující děj, který všichni známe a často se na něj rádi koukáme. Tímto pojmem označujeme zbarvení oblohy nejen do červena, ale také do žluta, oranžova nebo růžova. A různých odstínů těchto barev.

Může za to voda a vítr

Červánky jsou vždy nejvíce vidět po větrném dni. Zvířené prachové částečky se dostávají do atmosféry. Na těchto částečkách, vlivem snižující se teploty při západu/východu slunce, kondenzuje vodní pára v podobě ledových krystalků.

Prach s ledovými krystalky je ozářen slunečními paprsky. Dochází v nich k lomu a rozptylu světla. Proto se pozorovateli jeví obloha zbarvená.

Ráno nejsou červánky tak časté. Letní noci bývají vlivem tlakové výše mírné a bezvětré, takže ráno vzduch neobsahuje částice, od kterých by se mohly paprsky odrážet. Pokud je ale možné červánky ráno spatřit, znamená to, že noc byla větrná a přibývalo oblačnosti.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz