Hlavní obsah
Lidé a společnost

Slováci pocítili zemětřesení z Rakouska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/%c5%99eka-lo%c4%8f-banka-odraz-voda-stromy-972708/

Naši slovenští sousedé ve čtvrtek mohli pocítit otřesy zemětřesení, které mělo epicentrum v rakouských Alpách.

Článek

Zemětřesení o síle 4,1 magnitudo, někde se uvádí 3,9, mělo epicentrum ve východních Alpách. 80 kilometrů od slovenských hranic.

Toto zemětřesení patřilo mezi jedna z nejsilnějších v oblasti východních Alp. Ale v Alpách jsou zemětřesení celkem běžná. Jsou to, ale slabší zemětřesení, která jsou v Rakousku zaznamenána několikrát do roka.

Otřesy začaly v půl dvanácté, byly tak patrné, že někteří Rakušané uvedli, že jim popadaly sklenice nebo se třásly různé kusy nábytku. Nejsou hlášeny žádné větší škody.

Slovensko

Seizmografy zachytily otřesy, až na Slovensku. Otřesy mohli pocítit obyvatelé Bratislavy a pohraničních vesnic. Celá metropole Bratislavy pociťovala otřesy. Naštěstí se nikomu nic nestalo.

Nejsilnější zemětřesení na území dnešního Slovenska bylo zaznamenáno v roce 1763 v okolí Komárna. Ve dvacátém století bylo nejsilnější zemětřesení v okolí Trnavy v roce 1906, kdy otřesy dosáhly sílu 5,7 stupně. V roce 2014 zaznamenali zemětřesení o síle 4,1 a 3,3 stupně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz