Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Odřel vám na parkovišti někdo auto a zmizel? Tady jsou tři rady, jak tomu předejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Freepik.com

Malá promáčklina, lehké škrábnutí nebo odřený lak. Něco, co nás při příchodu k vlastnímu autu vždy rozzlobí. Viník často hned ujede a my s tím nic nenaděláme. Naštěstí existuje několik praktických rad, jak této nepříjemnosti předejít. Řídíte se jimi?

Článek

Autonehody jsou každodenní součástí našeho života. Bohužel. Jen za první dva měsíce v roce 2023 šetřila PČR celkem 13 215 nehod, tedy přibližně 224 každý den. Možná častěji se ale setkáme s těmi drobnějšími a méně závažnějšími kolizemi, které se mnohdy stávají na parkovištích. Co bychom tedy měli dělat, abychom se takovým nepříjemnostem vyhnuli a případnou újmu co nejvíce minimalizovali?

Výběr vhodného místa

Při parkování byste vždy měli mít na paměti, že správně zvolené místo je polovina úspěchu. Upřednostňujte proto ta na periferiích parkovištích s nižší frekvencí pohybu aut. Pár kroků navíc se vám může ve výsledku velmi vyplatit. Pokud jedete nakoupit, nestůjte také blízko místům, kde se nacházejí nákupní košíky. Existuje tu větší pravděpodobnost, že vám s nimi někdo odře auto. Pozor také na parkování v některých zatáčkách na parkovištích, kde je méně místa na bezpečné projetí a tím pádem větší šance na drobnou nehodu. Další nevhodná místa mohou být vedle stojanů na kola, popelnic nebo třeba velmi blízko chodníku – tedy obecně místa s vyšší frekvencí pohybu.

Výběr vhodného souseda

Kdo z vás si pravidelně všímá, vedle koho parkuje? A proč je to tak důležité? Odpověď je jednoduchá. V jistých případech je zkrátka statisticky vyšší šance, že se vašemu automobilu stane něco nemilého. Vidíte například v obou autech, mezi které se právě chystáte zaparkovat, autosedačky? Raději přeparkujte. Děti při otevírání dveří totiž nemusí být vždy dostatečně opatrné, což vás může přijít draho. Stejně tak pokud stojíte vedle staršího opotřebovaného auta, které slouží k převážení stavebního materiálu na stavbách, je možné, že jeho řidič bude při otevírání dveří méně opatrný než někdo, kdo si právě vyzvednul nový vůz z autosalonu. Bezpečnější také může být parkování mezi auty, které s vámi sousedí dveřmi spolujezdce (nikoliv dveřmi řidiče) – pokud totiž v tomto autě přijel pouze řidič bez další posádky, nemůže vám při usednutí za volant svými dveřmi „ťuknout“ do těch vašich.

Parkujte pod kamerami a vyfoťte si své auto

Ne vždy se ale drobné autonehodě na parkovišti dá předejít. Pokud jste se snažili vybrat vhodné místo i souseda a přesto najdete své auto poničené, udělejte alespoň vše pro to, abyste našli člověka, který za tuto újmu nese zodpovědnost. Pokud se vám tedy sám nepřihlásí. Zpravidla mohou pomoci dvě věci. Ta první je parkování co nejblíže kamerám. Záznam z nich v případě absence svědků může bezesporu pomoci. Druhá věc, kterou můžete udělat vždy, je nafotit si své zaparkované auto, případně natočit krátké video, které by zachycovalo i auta stojící vedle vás. Pokud totiž například vedle vás stojí auto se žlutým lakem a právě tento lak se potom najde na odřeném místě vašeho auta, existuje šance, že za to může ono zmíněné žluté vozidlo. Podle fotografie, případně videa je už pak pro PČR jednoduché dohledat majitele zmíněného automobilu a situaci vyšetřit.

Závěrem

Všechny tyto kroky mají jedno společné – ochránit naši peněženku před zbytečnými výdaji. A právě téma zbytečných výdajů a schopnosti ušetřit nabízím v článku Pět pravidel, jak více ušetřit. Využíváte alespoň čtyři z nich?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz