Hlavní obsah
Jídlo a pití

Lidé z něj šíleli, nakonec ho museli zakázat: Absint má i dodnes pověst nejhoršího alkoholu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/Public domain

Pro někoho symbolizoval tvořivost a osvobození, pro jiné šílenství a zoufalství. Jeho silný vliv a tajemné složení vedlo k tomu, že byl přísně zakázán. To se však po několika letech změnilo a absint je stále vyhledávaným alkoholem.

Článek

„Po první sklenici vidíte věci tak, jak je vidět chcete. Po druhé vidíte věci tak, jak nejsou. Pak konečně vidíte věci tak, jak skutečně jsou, a to je ta nejstrašnější věc na světě,“ napsal před lety irský dramatik a básník Oscar Wilde o mystickém zeleném nápoji, který pobláznil svět. Řeč je o absintu, jehož historie není jen příběhem obyčejného alkoholického nápoje.

Zelená hodina pití

Jméno Oscar Wilde je navždy spojeno s absintem. Tento nápoj kdysi rozděloval společnost, vyvolával šílenství a zároveň se stal nejoblíbenějším alkoholem vyšších i nižších vrstev. Ve Francii byl jednu dobu oblíbenější než víno a společnost dokonce zavedla takzvanou zelenou hodinu, během níž se absint konzumoval. Příběh oblíbeného zeleného destilátu začíná stejně jako u jiných lihovin v laboratoři. Doktor Pierre Ordinaire, Francouz žijící ve Švýcarsku, toužil po chutném nápoji, který by pomohl lidem se zdravotními problémy.

Absint se postupně stal něčím víc

Absint měl léčit celou řadu neduhů, od žaludečních potíží až po malárii. Když nápoj skutečně vznikl, rychle se rozšířil ve společnosti. Lidé absintem skutečně řešili zažívací potíže a vojákům pomáhal při malárii, ale i úplavici a schizofrenii. Konzumenti ho dokonce rádi přidávali do vína, údajně pro silnější účinek. Absint se postupně stal něčím víc - symbolem doby. Přestože absint měl ve společnosti silné postavení, brzy se začalo diskutovat o tom, jaké záhadné stavy s sebou přináší. Ukázalo se, že kromě úlevy zvyšuje i riziko psychických problémů. Lidé se prý po jeho vypití ocitali v jiné dimenzi.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Zelená víla, která se lidem zjevovala po konzumaci absintu. Traduje se, že tato víla lidem našeptávala, co mají dělat. Po vystřízlivění si lidé nepamatovali, kdo jim poradil udělat to, co se stalo.

Ovlivnil také umělce

Absint také výrazně ovlivnil umělecké kruhy. Básníci věnovali této zelené víle básně, malíři se chopili štětce, aby namalovali jeho účinky. „Včera jsem se opil absintem,“ napsal jednou Ernest Hemingway svému příteli a dodal, že přitom dělal věci, které by běžně neprovedl. „Potom jsem dělal triky s nožem,“ prozradil v jednom ze svých dopisů. Halucinace, bičování libida a v extrémních případech i paranoidní reakce, to vše může pití absintu způsobit i dnes. Brzy začala společností rezonovat umělecká díla zobrazující nechápavé tváře nebo skelné pohledy. Legenda praví, že zelená víla, jak se tehdy absintu nazývalo, vedla ruku i Vincentu van Goghovi, když si břitvou začal odřezávat ucho.

Zelená magie

Původní recept obsahoval tři různé byliny, mezi něž patřil fenykl, anýz a pelyněk. Kromě léčivých účinků způsoboval lidem stavy, které často končily hýřivými orgiemi nebo zločinem. Hořký nápoj se stal také předmětem výzkumu a laboratorních pokusů na zvířatech. Objevily se také teorie, že se v něm skrývá skutečná magie. Příběh Zelené víly vyvrcholil okamžikem, který vešel do dějin jako absintová vražda. V roce 1905 švýcarský farmář pod silným vlivem absintu zabil po hádce svou těhotnou ženu a dvě děti. Chvíli po incidentu se střelil do hlavy. Když však po několika minutách přijela policie, byl naživu a bez větších komplikací. Po této tragédii se přestal tento oblíbený nápoj vyrábět a státy přistoupily k jeho přísnému omezení.

Mentolové tajemství

Tajemstvím absintu byl ve skutečnosti pravý pelyněk. Právě z něj se do nápoje dostala zelená mentolová látka, která způsobuje změny stavu vědomí. Ve větším množství způsobuje křeče, krvácení ze sliznic a sklon k nebezpečnému jednání. Přestože je dnes absint ve většině států legální, prošel výraznou úpravou receptury. Jeho výrobní proces podléhá přísným kontrolám a obsah mentolu v nápoji musel být výrazně snížen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz