Hlavní obsah
Cestování

Plombières les Bains: V lázeňském ráji s římskou historií naleznete klid i vzrušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jan Hrdina

Place du Bains Romain v Plombières les Bains.

Kouzelné a okolnímu světu nepříliš známé městečko, kde pramení sedmadvacet horkých pramenů. Skryto v srdci divokých Vogéz učarovalo státníkům, umělcům i filosofům. Pokud hledáte změnu, odpočinek či romantiku, měli byste ho navštívit.

Článek

Plombières les Bains bylo pro mě velkou neznámou. Jistě jsem věděl pouze to, že leží kdesi v Lotrinsku, jsou tu lázně a také muzeum Louise Francoise Français, významného impresionistického malíře. Bylo to právě ono muzeum, kvůli kterému jsem do Plombières jel. Byl jsem totiž přizván k projektu na jeho renovaci, avšak co přesně mne čeká a o jak kouzelné místo jde, to jsem vskutku netušil.

Foto: Jan Hrdina

Plombières les Bains s kostelem Église Saint Amé.

Již staří Římané

Kořeny elegantního městečka Plombières les Bains sahají do dob před narozením Krista, kdy v údolí řeky Augronne sídlili hrdí Keltové. Právě keltský kmen Sékvanů, který tuto čarovnou krajinu obýval již několik staletí, začal využívat horké prameny. Později, když vládu nad Galií převzalo římské impérium a situace v provincii se uklidnila, vznikly zde jedny z mnoha římských lázní, tolik nezbytných pro život římského vojska a později neodmyslitelná součást římských měst. Zdejší lázně však byly něčím výjimečné. Vznikly v místě, kde vyvěralo sedmadvacet termálních pramenů, dosahujících teploty od 57 °C do 84°C. Jejich obliba byla přirozená. Lázně, jež leží ve strmém údolí obklopeném zalesněnými horskými vrchy a malebnými loukami, jsou ideálním místem pro odpočinek i relaxaci a římští dobyvatelé si to nepochybně uvědomovali.

S pádem římské říše a nastolením nového pořádku lázně, jakožto pohanský přepych, poněkud upadly do zapomnění. Jako spousta památek na dobu římskou i Plombières zažilo svou obrodu v renesanci. Tato obroda neustala a vlastně trvá dodnes.

Foto: Avuxon, Wikimedia Commons

Prostor antických lázní s mozaikou mořského koníka pod náměstím.

Císař i filosof

Vzkvétající lázeňské městečko se postupně stalo oblíbeným místem evropských panovníků a významných osobností, které se výrazně zapsaly do bohatých dějin města. Jedním z význačných mužů, kteří jsou s Plombières spjati, je polský král Stanislav Leszczyński, tchán Ludvíka XV., příslušník starého magnátského rodu. Ten se poté, co byl nucen vzdát se roku 1735 polské koruny, stal vévodou lotrinským, a i když jeho dvůr sídlil v Lunéville, s oblibou pobýval právě v Plombières les Bains. Na dobu, kdy se Stanislav v městečku zdržoval, upomíná jeho palác, postavený nedaleko římských lázní, Stanislavovo muzeum či jedna z lázeňských budov. Svou lázeňskou budovu tu však má i Ludvík XIV. či císař Napoleon I. K dalším význačným osobnostem, které často navštěvovaly Plombières patří i osvícenský filosof François Marie Arouet, zvaný Voltaire, encyklopedista Denis Diderot, malíř Eugene Delacroix či hudební skladatel Hector Berlioz. Roku 1802 zde představil americký vynálezce Robert Fulton první prototyp parníku, který se již o dva roky později proháněl po severoamerickém Hudsonu. Ovšem mužem, který je s romantickým městečkem Plombières spojován nejčastěji, je francouzský císař Napoleon III.

Foto: Jan Hrdina

Napoleonovy lázně v Plombières les Bains.

„Samozvaný císař“, jak se Napoleonovi III. říkalo v cizině, rád trávil volné chvíle právě v Plombières a jeho překrásném okolí, kde s oblibou odpočíval, daleko od rušné Paříže a státnických povinností. Nechal tu vystavět vlastní lázně Thermes Napoléon a k nim i Grand Hotel, aby se měli bohatí hosté kde ubytovat. Celý komplex byl vystavěn v empírovém stylu a dodnes patří k předním ve městě. Kromě toho nechal vybudovat mnoho domů v centru města, čímž vtiskl Plombières poněkud pozměněnou, avšak stále okouzlující tvář.

Foto: Christophe.Finot, Wikimedia Commons

Interiér Napoleonových lázní v Plombières les Bains.

Kudy kráčely dějiny

Plombières nebylo jen místem odpočinku. Psaly se tu i dějiny. Když roku 1858 spáchal fanatický stoupenec sjednocení Itálie neúspěšný atentát na císaře Napoleona III., dal tím Francii záminku, aby vstoupila do složitého problému sjednocování Apeninského poloostrova. Právě v Plombières proběhlo tajné jednání francouzské diplomacie se sardinským premiérem Camillo Cavourem, na němž bylo dohodnuto, že Francie podpoří Sardinii proti Rakousku, které mělo v Itálii stále ještě rozhodující slovo.

Jak už to bývá u mnohých měst, městeček či vesnic i Plombières se může pochlubit slavným rodákem. Je jím jeden z nejvýznamnějších francouzských impresionistických malířů, Louis Francoise Français. V jeho rodném domě bylo zřízeno muzeum s expozicí jeho obrazů zakomponovaných do originálního bytového vybavení, ale můžete zde vidět i výstavu krajek, jejichž výroba je po staletí typická pro tento region nebo si můžete prohlédnout fragmenty soch a architektonických prvků z doby římské.

Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons

Památník Louise Francoise Français, impresionistického malíře a rodáka.

Cesta městem

Jak to vypadá v Plombières dnes? Městečko je stále oblíbeným místem odpočinku, kde lidé odpočívají a nabírají novou energii, stejně jako se sem jezdí léčit nemocní z celé Evropy. Zdejší horké prameny jsou totiž skvělým pomocníkem při revmatických a zažívacích potížích, často je vyhledávají zejména lidé s Crohnovou chorobou. Dominantou města se stal pseudogotický jednolodní kostel, který vystupuje nad ostatní stavby a dává tak městečku v zalesněném údolí osobitý ráz. Srdcem městečka je pak náměstí Římských lázní se zpola dochovanou sochou císaře Augusta, jež je obklopeno lázeňskými budovami. Velice oblíbeným místem je Parc Impérial a přilehlé arboretum se čtyřiceti druhy stromů. Je to pravý kus přírody přizpůsobený návštěvníkům, kde nechybí horský potok, skály či stádo jelení zvěře. Za zmínku stojí také staré nádraží, které kdysi spojovalo městečko s okolním světem, avšak dnes už můžeme koleje jen tušit a jediné, co připomíná staré nádraží je velká budova.

Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons

Turistická kancelář v Plombières Les Bains.

K městu samozřejmě patří i bezpočet obchůdků, útulných kaváren na kolonádě a restaurací s milou usměvavou obsluhou, kasino s kinem a několik hotelů, které na první pohled nerozeznáte od klasických obytných domů s balkóny plnými různobarevných květin. Ostatně, díky nesčetným balkónům Plombières získalo přezdívku Město tisíce balkónů. Pokud se zrovna nebudete cítit na procházku, můžete se po městě svézt roztomilým vláčkem pro turisty. Naopak ti aktivnější mohou vyrazit na výpravu do vogézských kopců, z nichž je za dobrého počasí vidět až do sousedního Německa. Vyhledávané jsou rovněž mnohé kulturní a festivalové události, které se vinou celým rokem. Ovšem nejpopulárnější jsou přece jen Calodae, tedy termální římské lázně s nezbytnou saunou, téměř 2000 let starou, kde na vás dýchne nejen horký vzduch, ale i tisícileté dějiny tohoto místa. Jistě, že tu nechybí ani bazén, podstoupit můžete vodní masáže všeho druhu nebo prostě jen relaxovat na místě pro odpočinek, kde kdysi čerpali energii i římští provinciálové.

Foto: Bertrand-Grondin, Wikimedia Commons

Place du Bains Romains s mnoha balkóny.

Plombières les Bains, historické městečko v samém srdci divokých Vogéz, je místem skutečně fascinujícím, které stojí za návštěvu, při níž třeba ochutnáte i místní tradiční nápoj „živou vodu“, který je po staletí vyráběný z mirabelek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz