Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poplatek za komunální odpad? Nesmysl! Za veřejné osvětlení také neplatíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Nedvěd

Nádoby na komunální odpad v Mostě.

Platit za odpad by se z principu nemělo, protože nemáte na výběr, zda vytvářet, nebo nevytvářet odpad. Ale ten, kdo ve městě žije a nemá tam trvalý pobyt, by platit měl. Město z něj totiž nemá daňový příjem, ze kterého by se tyto služby mohly platit.

Článek

V našem městě se nyní řeší otázka, která se řeší napříč všemi městy v České republice. Má město Most zavést poplatky za komunální odpad? Na jednu stranu je to pro město příjem v řádech desítek milionů korun, za které by se dal třeba financovat sport. Nabízí se také ale otázka: Měl by vůbec takový poplatek existovat?

Místní poplatky jsou tu od toho, aby zpoplatnily ve městě služby, které využívají pouze někteří obyvatelé, nebo návštěvníci. Město tím získá finance na uhrazení nákladů spojených s danou službou. Podívejme se například na poplatek ze psů. Ne každý má psa a za poplatek se mohou pořizovat koše se sáčky, extra úklid, psí hřiště apod. Nebo poplatek za pobyt. Je legitimní, aby byl pobyt návštěvníka, který město navštíví a využívá všech jeho služeb, zpoplatněn. Oba tyto poplatky smysl dávají.

Co ale smysl nedává je poplatek za komunální odpad. Jako obyvatelé města si nemůžeme vybrat, že nebudeme vyhazovat odpad. Město získává peníze z našich daní díky tomu, že jsme v něm přihlášení k trvalému pobytu a z těchto peněz se hradí všechno možné. Silnice, veřejné osvětlení, chodníky, hromadná doprava a další služby. Proto by se odpad platit neměl, protože od toho platíme daně.

Je tu ale ještě jedna otázka. Jak je to s lidmi, kteří zde žijí, ale trvalý pobyt zde hlášený nemají.

Foto: Jiří Nedvěd

Trvalý pobyt

Novela zákona o místních poplatcích nám dává jednu velmi zajímavou alternativu. Poplatníkem poplatku za obecní systém odpadového hospodářství podle zákona č. 565/1992 Sb. může být:

a) fyzická osoba přihlášená v obci

b) vlastník nemovité věci, ve které není přihlášena žádná osoba

Přijde vám zvláštní bod b? Proč bychom zpoplatňovali vlastníka bytu, kde nikdo nežije? Protože zákon si dříve právě neuměl poradit s nájemníky bytů, kteří v obci nemají hlášené trvalé bydliště. Za tyto nájemníky tak získává peníze město, kde jsou hlášení. Služby, které tito lidé v našem městě využívají, tak platí ostatní.

Logicky by tedy tito lidé měli za odpad platit. A pokud nebudou chtít, mohou se přihlásit k trvalému pobytu. Jedinou výjimku by měli mít majitelé bytů, kteří prokáží, že v jejich bytu opravdu nikdo nebydlí. Na to bohužel zákon nepamatoval a vlastníci prázdného bytu by podle zákona měli platit za odpad, který nemá kdo vyprodukovat.

Zákon je opět trošku kostrbatý, ale nakonec bychom se ke spravedlivým poplatkům mohli dopracovat.

Co si o tom myslíte? Měli by lidé ve městech platit za odpady?

Anketa

Měli by lidé ve městech platit za odpady?
ANO, všichni by měli platit za odpad
33,7 %
NE, za odpady by neměl platit nikdo a nikde
44,2 %
NE, ale lidé, kteří ve městě nejsou hlášení k trvalému pobytu by platit měli
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 104 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám