Hlavní obsah
Rodina a děti

Segregace romských dětí je špatná. Neřízené začleňování ale také

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ludvík Hradilek

Neřízená inkluze nemůže fungovat

Dvě problémové děti zvládne každá třída. Deset problémových dětí už ale celou třídu táhne dolů. Pokud chceme problém řešit tak, že děti s obtížemi v chování umístíme do třídy slušných dětí, tak poměr těchto dvou skupin je zcela zásadní.

Článek

Poslední dny se ve veřejném prostoru odsuzuje výrok senátorky Zwyrtek Hamplové, která se vyslovila pro vytváření samostatných školních tříd pro romské děti. Její výrok byl za hranou a nesl prvky rasismu. Samozřejmě nelze děti rozdělovat do tříd podle barvy. Ale asi všichni tušíme, že to ani záměr paní senátorky nebyl.

U nás v Mostě pohlížíme na celou problematiku s určitým pochopením. Není se čemu divit. Všichni jsme tu vyrůstali s jedním, nebo dvěma problémovými Romy ve třídě. Z vlastní zkušenosti vám mohu říct, že když vám v šesté třídě sedí kluk, kterému už rostou vousy, v kapse má krabičku cigaret a chystá se ukončit svůj poslední rok na základní škole, tak to pro jedenáctileté děti není úplně ideální. Pořád to ale neznamenalo, že by to naše vzdělání nějak výrazně ovlivnilo.

Foto: ilustrační foto. ČTK-AP

Obecně by se dalo říct, že inkluze funguje. Ale pouze do určité míry. Pokud se ve třídě o 25 dětech objeví dva problémoví žáci, učitelé i žáci se s tím jsou schopni popasovat. Některé děti ze slušných rodin samozřejmě začnou přejímat určité rysy chování, ale rodiče a zbytek třídy je neustále vracejí do určitého normativního chování. Pak jsou tu ale třídy, kde takových dětí je polovina. Tam začíná vážný problém. Takové množství negativních jevů už většina učitelů není schopná zvládnout. Poznámky jsou pro smích, učení se stává mučením. Co si myslíte, že se s takovou třídou stane. Celé její fungování se sníží na úroveň té problémové poloviny, která neřeší domácí úkoly, sebevzdělávání, hygienu. Nezvládají ani mluvit bez vulgarismů. A v tomto prostředí vyrůstají ostatní děti. To samozřejmě vede k tomu, že kdo může, dá dítě do jiné třídy. Tím se začne se vytvářet přirozená segregace. Není to tak, že by někdo segregoval problémové děti do speciální třídy, ale z klasické třídy se stane speciální, protože rodiče ostatních dětí, své děti přesunou do jiných tříd.

A řešení? Určitě ne segregace těchto dětí. To opravdu problém nevyřeší. Východiskem je opravdu inkluze problémových dětí, mezi ty slušné. Ale rozhodně ne tak, jak by si většina republiky přála, včetně všech těch lidí, kteří nás Mostečany označují za rasisty. V jejich představě, by totiž mělo ideální docházet k inkluzi pouze u nás. Dokonce nám na to i rádi schválí nějaké ty dotace. Ale hlavně ať tyto problémové děti nemají ve svých spořádaných třídách.

Foto: inkluzevpraxi.cz

Pokud tedy chceme s tímto problémem opravdu něco udělat, nejdříve se musí počet problémových rodin rovnoměrně rozložit v rámci celé republiky. Most, ani jiná města strukturálně postižených regionů nemohou dělat červený kříž zbytku republiky. Takže každý, kdo tvrdí, že je nutná inkluze by měl obratem říci, kolik takových problémových dětí má ve třídě jeho dítě. A já vám mohu garantovat, že více jak tři to nebude.

O tom, jak řešit snížení počtu problémových rodin v určitých regionech a tím vytvořit podmínky pro fungující inkluzi si napíšeme někdy příště. Všechno má řešení.

Anketa

Jak byste řešili problematiku dětí s obtížemi v chování
Integroval/a bych je mezi ostatní děti v jakémkoliv poměru
0 %
integroval/a bych je mezi ostatní děti v omezeném poměru
31,7 %
Integroval/a bych je mezi ostatní děti, ale ne u nás ve škole
2,4 %
Oddělil/a bych je a vytvořil/a speciální třídy
2,4 %
Úplně bych je oddělil/a. Ideálně do speciálních škol
63,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám