Hlavní obsah
Lidé a společnost

Farmář Joe a jeho neuvěřitelné setkání: UFO a neobvyklé sušenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Levkemyk / volná licence

„Fotka“ létajícího talíře vygenerovaná pomocí umělé inteligence.

Možná nejneobvyklejší příběh o setkání s mimozemskými bytostmi.

Článek

18. dubna 1961, farmář Joe Simonton z Eagle River ve Wisconsinu v USA zažil zvláštní setkání. Během oběda slyšel zvenčí matoucí hluk a po nahlédnutí z okna spatřil stříbrný disk vznášející se nad jeho dvorem. Disk měl prý v průměru 10 metrů a byl vysoký 4 metry. Když Joe vyšel ven, otevřel se poklop na disku a objevily se tři humanoidní postavy s výškou kolem 150 cm tmavé pleti, které údajně vypadaly jako Italové.

Podle Simontona byli mimozemšťané němí a jeden z nich si vyžádal naplnění nádoby vodou. Simonton mu vyhověl a po návratu uvnitř talíře zahlédl jednoho z mužů „smažícího jídlo na bezplamenném grilu“. Poté, když Simonton gestem naznačil, že by rád jedl, mu jeden z mimozemšťanů podal tři sušenky. Ty však nebyly podle Simontona příliš chutné, popsal je jako lepenkové. Poté návštěvníci zavřeli poklop na disku a loď odletěla směrem k jihu.

Dva zástupci, vyslaní šerifem Schröderem, který znal Simontona již 14 let, dorazili na místo incidentu ohledně údajného spatření UFO. Přestože se jim nepodařilo najít žádné podpůrné důkazy, šerif potvrdil, že svědek věřil v pravdivost svého svědectví a hovořil o incidentu racionálně. Dva týdny po události Simonton prohlásil reportérovi United Press International, že „kdyby se to stalo znovu tak by rozhodl o tom nikomu neříkat“.

Přestože se podobné příběhy často označují za nevěrohodné kvůli své neobvyklé povaze, tento incident zaujal pozornost amerických úřadů poté, co bylo nahlášeno spatření UFO nad Simontonovou farmou sousední rodinou a pojišťovacím agentem Savinem Borgem, který prý viděl „létající talíř“ při své jízdě v okolí farmy. Následně se na farmě objevili úředníci z amerického projektu Blue Book.

Některé sušenky, které Simontonovi po incidentu zůstaly, byly darovány odborníkovi Dr. J. Allenu Hynekovi, astronomovi, vyslanému americkým letectvem k vyšetření události, a další byla dána Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv. Po provedení analýzy bylo zjištěno, že byly vyrobeny z „pozemských“ produktů, jako jsou škrob, mouka, kousky pohankových slupek, sojových bobů, pšeničných otrub, cukru a ztuženého tuku. Dr. Hynek ve své zprávě potvrdil, že pan Simonton cítil, že jeho kontakt s UFO byl skutečným zážitkem a poznamenal, že pan Simonton si myslí, že mu Hynek nevěří. V knize The W-Files: True Reports of Wisconsin's Unexplained Phenomena, která vyšetřuje incident autor uvádí, že pšenice v sušence byla „neznámého typu“. Navzdory tomu, že se příběh stal celonárodní legrací, Simontonovi přátelé mu stále věřili.

River Eagle, kde Simonton žil, se nachází blízko lesů a jezer, a také poblíž hranic s Michiganem. V následujících měsících po incidentu došlo v okolí k výpadkům elektrického proudu a telefonních linek, stejně jako k leteckým nehodám, jako například havárii bombardéru B-24. Pilot, který v okolí havaroval, řekl, že „cítil stav beztíže a že visel za popruhy, těsně před havárií.

V River Eagle bylo od roku 1959 do roku 1963 mnoho pozorování UFO, ale nikdy nezískalo pozornost veřejnosti, dokud farmář Joe Simonton nepřišel s příběhem o svém mimozemském obědu.

Zdá se, že tento příběh o setkání s mimozemšťany na farmě ve Wisconsinu je založen pouze na svědectví jednoho člověka, farmáře Joea Simontona. I když bylo nahlášeno dalšími svědky, že bylo spatřeno UFO nad farmou, šerif Schröder nenašel žádné důkazy, které by podporovaly tvrzení Simontona, kromě sušenek, které ale dle analýzy byly vyrobeny z pozemských produktů. Z tohoto důvodu můžeme konstatovat, že nejsou k dispozici žádné důkazy o autentičnosti a je třeba tak příběh brát s rezervou a přistupovat k němu s jistým stupněm skepticismu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz