Hlavní obsah
Seberozvoj

Dokážete odbrzdit (brzdy v hlavě)?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kirman - pixabay

Většina lidí prochází životem se zapnutou psychologickou brzdou. Setrvávají u negativních přestav o sobě a trpí vlivem zážitku v minulosti, které nespustili ze zřetele.

Článek

Už jste někdy řídili auto a najednou jste zjistili, že jedete se zataženou brzdou? Šlápli jste na plyn v naději, že sílu ruční brzdy překonáte? Ne prostě jste to udělali jednoduše. Odbrzdili jste ruční brzdu. A bez dalšího úsilí jste najednou jeli rychleji.

Většina lidí prochází životem se zapnutou psychologickou brzdou.

Co si pod tím máme představit?

Setrvávají u negativních přestav o sobě a trpí vlivem zážitku v minulosti které nespustili ze zřetele. Zůstávají v mylných představách o  své vlastní realitě v zóně pohodlí, kterou si sami vytvořili. Tyto negativní představy na ně působí neustále. Pokaždé zhatí jejich jakoukoli snahu o pozitivní posun dopředu. Jsou to přesvědčení, která jsou tak hluboce zakořeněná, že i když mají snahu něco změnit, jejich odhodlání jde pouze po povrchu. Je to v podstatě boj, kdy bojují sami se sebou. Ve skutečnosti je pak tato negativní přesvědčení při první komplikaci porazí. Což způsobí, že se vzdávají příliš brzy. Nedají sami sobě šanci.

Ovšem úspěšní lidé pochopili, že mnohem jednodušší než překonávat odpor, je uvolnit brzdy. To znamená přestat věřit ve vlastní omezenost a začít pěstovat vlastní sebedůvěru. A věřte že to jde. Je to sice soustavná práce a hlavně ze začátku vyžaduje vytrvalé úsilí, ale postupně přináší výsledky. V podobě víry v sebe a ve své schopnosti. Každý je totiž má. Své silné stránky. Stejně jako vítězství. Každý je máme, jen jsme na ně zapomněli. Je to i logické, jelikož žijeme v systému který mnohem více poukazuje na nedostatky, než na úspěchy. Přitom máme mnohem více úspěchů než neúspěchů. Jen jsme v posuzování úspěchů na sebe příliš nároční. Myslíme si, že pokud nemáme na kontě miliony a nebydlíme v luxusních vilách, není to vlastně úspěch.

Zkuste si své úspěchy napsat. Všechno, co se vám podařilo. Ve škole, ve sportu, v práci a v rodině. Vůbec se v tom neomezujte. Napište si seznam minimálně 100 úspěchů. A mohou to být i z vašeho pohledu banality. Až to uděláte, zkuste se sami nad sebou zamyslet. Věřím že se najednou budete cítit mnohem lépe. Možná si uvědomíte, že ty psychologické brzdy začnou ztrácet svou váhu a důležitost. A vy se budete moci rozjet plnou parou vpřed.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz