Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ukradené vítězství. Sovětské přivlastnění osvobození Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Bezprostředně po skončení druhé světové války začal Sovětský svaz budovat mýtus o svém slavném vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Článek

Druhá světová válka byla temnou etapou lidské historie, z níž vzešla řada nejasných dohod a politických machinací. Jedním z nejvíce záhadných fenoménů, které zůstávají dodnes, je úloha Sovětského svazu ve válce a jeho následné přivlastnění hlavního podílu na osvobození Evropy.

Můžeme si položit otázku, proč se tak stalo. Proč spojenci ustoupili Stalinovi, když bez spojenecké pomoci by Sovětský svaz jen těžce odolával nacistickému Německu? Pojďme si to vysvětlit ve světle historických faktů.

Ano, Sovětský svaz byl v této válce jedním z klíčových hráčů. Ale stále platí, že bez spojenecké pomoci by čelilo nacistickému Německu se značnými obtížemi. Lend-Lease Act, ve kterém USA poskytly vojenskou a ekonomickou pomoc Sovětskému svazu, byl jedním z kamenů úspěchu.

A co teprve britská Royal Air Force, která zmařila Hitlerovy plány na invazi do Velké Británie? Měli bychom tyto úspěchy zapomínat jen proto, že Stalin chtěl světu ukázat své svaly?

Vraťme se zpět k té zásadní otázce: Proč spojenci ustoupili Stalinovi?

Bylo to zřejmě proto, že potřebovali sovětskou pomoc při porážce nacistického Německa. A také proto, že byli značně závislí na sovětské pomoci při obnově poválečné Evropy. Sám Stalin byl silným lídrem a významným aktérem na mezinárodní scéně. A tak spojenci ustoupili Stalinovu tlaku, protože to bylo v jejich nejlepším zájmu. Je samozřejmé, že si nikdo na světě nepřál, aby svět padl do tmy a chaosu nacistického režimu.

V důsledku toho se Sovětský svaz stal jedním z hlavních aktérů druhé světové války a jeho účast na východní frontě byla neoddiskutovatelně zásadní. Avšak, místo aby se podělil o zásluhy se svými spojenci, kterým rovněž vděčil za svůj úspěch, začal si přivlastňovat veškerou slávu.

Stalin, který nebyl příliš skromný, když šlo o vlastní ego, využil svůj vliv a moc k tomu, aby svým lidem i světu namluvil, že Sovětský svaz byl tím největším osvoboditelem Evropy. Tím vytvořil mýtus o slavném vítězství ve Velké vlastenecké válce.

Tato propaganda byla pečlivě budována a udržována jak v Sovětském svazu, tak i v zemích východního bloku, které byly následně nuceny přijmout „oficiální“ verzi událostí.

Tento mýtus dokonce přežil pád Sovětského svazu a nyní je využíván současným Ruskem, které zdárně pokračuje ve zdůrazňování svého údajného podílu na osvobození Evropy. Ačkoli některé aspekty tohoto příběhu mají pravdivý základ, je důležité si uvědomit, že Rusko zneužívá tuto historii ve svůj prospěch, aby posílilo vlastní mezinárodní vliv a upevnilo moc současného autoritativního režimu.

S ohledem na historické fakta je třeba přistupovat ke slavnému vítězství ve Velké vlastenecké válce s určitou dávkou skepticismu. Je na čase přehodnotit podíl jednotlivých spojeneckých zemí na osvobození Evropy a uznat, že úspěch byl společným dílem.

Uvědomit si toto je důležitým krokem k objektivnějšímu a spravedlivějšímu přístupu k historii druhé světové války a ke zmírnění vlivu propagandy na naše vnímání minulosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz