Hlavní obsah
Umění a zábava

Drzé čelo nejlépe prodává, reprodukce grafiky z 500 až na 100 000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luis Díaz-Pixabay

Brooklynský most byl oblíbeným námětem amerického výtvarníka Andyho Warhola

Když něco vypadá až příliš dobře, tak to většinou není pravda. Přehnaná snaha podvodníků o vyvolání zdání autenticity leccos prozradí. Jak se to projevuje u padělků grafik Andyho Warhola?

Článek

„Jmenuji se Warhol, ale hodně zavádějící Andy Warhol,“ asi neřekne reprodukce Marilyn, Mickeyho Mouse nebo Brooklynského mostu. Ona se chce prodat, proto musí vypadat dobře, jako ojedinělá investiční příležitost pro chudé. Postup? Ať už agentu Bondovi nebo kapitánu Klossovi, vždycky se mu nejdřív vytvoří krycí legenda.

Nejúčinnější lež je ta, která je nejblíž k pravdě, u napodobeniny Warholovy grafiky jakbysmet. Takže na přední stranu nóbl papíru (spodní okraj ručně oříznout, ďábel tkví v detailu) vlevo pod vyobrazení se dá číslování tužkou (např. 1/100), vpravo místo podpisu výtvarníka jeho tištěné faksimile. Někdy je méně více, nabízený poměr cena-výkon musí být v nižší hladině zachován. Na ostatním se však nešetří: ochranný hologram, razítko warholovské Leo Castelli Gallery (jiným písmem než originál, ať si to každý přebere sám) hned vedle štemplu jisté Art Gallery (nazvali byste svůj supermarket „Supermarket“?), která má sídlit v newyorské čtvrti Chelsea, kde ji ovšem nenajdete. A nesmí chybět slepotiskové razítko v rohu, kde číhá rezident tajných výtvarných služeb, jakýsi „Georges Israel Editeur“. Zní to francouzsky s židovským akcentem, obvyklý to jev ve světě umění. Není snad důvěra základem pro uzavření každého budoucího obchodu?

Dále se použijete směs matoucích pojmů z oblasti polygrafie. Původně serigrafie (sítotisk) se nazve litografií, ale vytištěnou ofsetem. Distribuce, podle míry odvahy, si už zvolí, co jí vyhovuje. Následují příklady:

Galerie Platýz (aukce 2021, Brooklynský most - 110 000 kč) litografie

Galerie Art Praha (aukce 2020, Mickey Mouse - 31 000 kč) barevná serigrafie

Galerie umění Ostrava (aukce 2021, Kačer Donald - 13 900 kč) litoofset

Aukční síň Vltavín (zimní aukce 2021, Indián - 2500 kč) chromogenic print

Dorotheum Linz (aukce 2022, Campbellova kuřecí polévka - 250 EUR) barevná grafika podle díla Andyho Warhola

Všimněme si, že čím ušlechtilejší grafickou techniku distributor zvolí, tím vyšší cenové hladiny dosáhne. Kdo neriskuje s vědomím možného poškození své pověsti a právní dohry, ten tolik nevydělá. Stejně jako v bankovnictví i v obchodu s uměním platí, že každý tu žije jen ze své pověsti. Ta špatná odrazuje nakupující i prodávající. Pro pořádek dodejme, že originální Warholův sítotisk na papíře u Sotheby’s přijde zhruba na 25 000 USD (100×100 cm, tužkou signovaný a číslovaný z nákladu 200 exemplářů). U ručně domalovaného provedení na plátně se už bavíme o milionech až desítkách milionů EUR nebo dolarů.

Slíbené informace o zapojení Michala Bycka, bývalého kurátora Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborcích, se sem už nevešly, ale budou součástí závěrečného dílu mého seriálu o obchodu s padělky tohoto pop-artového umělce. Právě jeho angažmá totiž způsobilo, že reprodukce téhož díla stejné provenience (popsáno výše), běžně dostupná na Aukru za cenu okolo 500 kč, vystřelila v aukci Galerie Platýz až na neuvěřitelných 110 000 kč (1. položka uvedeného seznamu). Dokončení s lehkým přesahem do zahraničí -zejména o již zrušené Andy Warhol Art Authentication Board, komise pro ověřování pravosti jeho děl - tedy bude příští pondělí, v dalším období se zaměříme na jiné, neméně interesantní temné kouty tohoto oboru. Včetně historie, kde nic nepřekoná legendárního Harryho Jelínka, muže, který dokázal prodat i Karlštejn.

Seznam odkazů:

https://aukro.cz/andy-warhol-brooklyn-bridge-94-100-edice-leo-castelli-7022978189

https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2020/prints-multiples-online/andy-warhol-brooklyn-bridge-feldman-schellman-ii

Výsledkové listiny aukčních síní a galerií uvedených v článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz