Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ukrajina rok poté. USA, EU i Rusko téměř na vrcholu blaha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Internet

Man Ray viděl v „Imaginárním portrétu markýze de Sade“ budoucnost

Každému, co jeho jest. Katalyzátor války vstoupil do chemické reakce dějinného vývoje, každý její účastník si přišel na své. Kromě Ukrajiny, která se mění na poušť.

Článek

Že se šílený Putin přepočítal a  „speciální vojenská operace“ se překlopila v zamrzlý konflikt? Že v něm Rusko krvácí, nestačí počítat ekonomické ztráty a na sociálních sítích vlají jen ukrajinské kokardy? Dál: všeobecné nadšení nad hromadami mrtvých vagnerovců, v distančním suchu a teple sdílená videa, jak ozbrojené síly Ukrajiny honí vetřelce po polích, a „malý velký“ Zelenský už skoro neví, s kým ze světových politických celebrit si ještě nepotřásl rukou. Tady je svět ještě v pořádku. Ale zkusme to jinak, skrze okřídlené qui bono, komu ku prospěchu.

Tak za prvé Green Deal. Sen jako z pohádky, pokračování rudého komunismu jinými soft prostředky (červená a zelená jsou barvy sice kontrastní, ale zároveň KOMPLEMENTÁRNÍ, tedy se doplňující). Gender, menšiny, bio a eko, inkluze, dnes jsi muž a zítra žena, platíš kryptem, protože boomerská hotovost přenáší covid. Jen láska a pravda na věčné časy. Staré čertovské růžky rovnosti, volnosti a bratrství znovu vystrkované na nové způsoby. Ale na obzoru žádný maocentugovský „velký skok“, žádné chruščovovské „ještě naše generace bude žít v komunismu“, lze sice zostudit nějakého toxicky maskulinního profesůrka za údajné osahávání pokrokových studentek, ale už ho nemůžete poslat na kambodžská „killing fields“. Hrozná otrava a hlavně zdržování.

Všechno se mění, všechno se vlastně odevždy dělo, ale jaksi samo od sebe. A za to si nikdo nemůže připsat zásluhu. Doktríny, směrnice, předpisy a doporučení, kvóty, povolenky, dotace - jaká radost každého byrokrata! Všechno viditelné, měřitelné a ocenitelné. Tvůrci nových světových řádů se navzájem předhánějí v tom, kdo si připíše větší zásluhu za jejich verzi Dobra. Ale pozor, všechno se musí stihnout v měřítku lidské životnosti, v rámci volebního období, každého jednoho politického mandátu. Třeba do roku 2025, 2035, nejpozdějí 2050. Pamatujete ještě dvouletky a pětiletky?

A hle, to samé v Moskvě a Pekingu! Oba tamní prezidenti si vytyčí svoje desetiletky, velkolepé završení jejich éry. Ten první sjednotí Velkou Rus (Ruská federace), Malou Rus (Ukrajina) a Bílou Rus (Bělorusko). Dožene a předežene i takového Petra Velikého. Druhý chce připojit odpadlický Tchaj-wan a učinit ze své země velmoc prvního významu. Válka na Ukrajině mu v žádném případě nevadí, v konečném důsledku totiž jen oslabí spojenecké i konkurenční Rusko a jemu v cestě stojící „kolektivní Západ“, tedy USA a EU.

Ale spokojeni jsou vlastně všichni. Lepší plán nevymyslíš: sankce způsobí nedostatek fosilních paliv, tedy růst cen energií, Rusko může dráž prodat ropu a plyn do Asie a Evropani konečně začnou šetřit a horečně instalovat dosud vlažně přijímané soláry a tepelná čerpadla. Vybíjení nežádoucí plyny produkujícího dobytka probíhá samo, protože jeho pěstování se teď už nevyplatí. Vegan burgry a další hipsterské náhražky jídla, včetně laboratorního pěstování masa, budou zkrátka realita, kterou nemusíš přikazovat. Američani světu prodají tolik svých skvělých zbraní jako nikdy předtím, už ani slovo o překonaném militarismu, a spolu se Saudy piští blahem, protože na starém kontinentu se neobejdou bez jejich předraženého LNG. Chudobní Ukrajinci se dosud jen obtížně prodírali na Západ, ale jako váleční uprchlíci mohou být rychle integrováni na dosud volná podřadná pracovní místa po celé Evropě. My spokojeni, oni taky. A to nemluvíme o tamní poválečné obnově, konjunktuře, na kterou se všichni těšíme, prý nejméně za bilion dolarů. Úžasné!

Putin se rovněž usmívá, protože Rusko se ocitlo v kýženém opovržení a izolaci, díky čemuž nerušeně realizuje jím vytouženou domácí totalitu. Politicky Evropa spěje k rozvratu, o jakém se mu ani nesnilo, rychlé vítězství na Ukrajině by bylo kontraproduktivní, pokud míříte dál než k hranicím Velké Rusi. A třeba mírumilovní Norové se spoustou LGBT+ manželství mu tiše děkují, s jeho rozhodnutím jim na trhu ubyla konkurence, jsou sice jedničkou v zavádění elektromobility, ale tu dotují z vlastní těžby fosilních paliv. Číňany opotřebovávací válka na Ukrajině uvádí do nemenší extáze, protože mají dost času k přípravě invaze na Tchaj-wan s vědomím, že Američané nebudou moci pomáhat na dvou frontách. Což zase helfne spojeneckým Rusům. Dost už, zkrátka nesmutněte pro Ukrajinu, budoucnost celého světa je konečně růžová, a kdo by to byl ještě před rokem řekl…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz