Hlavní obsah
Názory a úvahy

XIXOIO: Proč je Watzke na svobodě, zůstane na ní a stát to celé zaplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Martin Stepanov

Richard Watzke se nejen vizuálně prezentuje jako vizionář

Znali jsme Krejčíře, Rittiga a zátah na Nečasovu vládu. Jak to dopadlo, všichni víme. Teď se dozvíte, proč kauza XIXOIO bude totéž v bleděmodrém.

Článek

Podmanivý vizionář Watzke i se svými tokeny havaroval v jednom XIXOIO letadle. A to je všechno. Dobře, půl miliardy v čudu. Ale něco nového pod sluncem? Nic. Kdo si uprostřed zuříci kryptoměnové bouře s těmi tokeny ještě vzpomene na kauzy s korporátními dluhopisy? Nikdo. Jména jako Michal Mička, zkrachovalý oděvní magnát, stavební Helske na Slovensku s dírou 1,5 miliardy kč, nebo Ondřej Janata z Growing Way, údajně toužící zhodnotit úspory drobných investorů, už přešla mediálním mrazem. Vždyť i teď, třeba na tržišti dluhopisy.cz, jsou v předvánoční „akční nabídce“ k dispozici podobné papírky se zhodnocením až 18,35 procent (dvojcifernost láká, přesnost na setinu procent uklidňuje).

„Back to the reality, baby,“ pronese zkorumpovaný policajt v thrilleru Dobermann, když prostřelí nohu gangsterské protagonistce v podání Moniky Bellucciové. Ano, ve skutečném světě to místo něj učinil covid a následně Putin na Ukrajině. Jen díky vám, nemilosrdný vire a vládci „jednotného Ruska“, konečně známe pravdu. Jen s vaším příchodem vymizely takové zrůdnosti, jako jsou záporné úrokové sazby, kdy věřitel platí dlužníkovi, nebo byly korigovány akcie Tesly, výrobce stěží pohromadě držících elektrovehiklů, které v náhle zchudlém světě ochromeném blackouty asi těžko půjde prodat se startovací cenou 1,2 milionu kč.

Ale zpátky ke XIXOIO. On, ten Richard Watzke „since 1971“, na tomhle zátahu vydělá. Konečně! Jen s pomocí vyšetřovatelů z NCOZ totiž dokáže zdánlivě nemožné - zhodnotit virtuální podstatu XIXOIO. Což není nic jiného než tržiště se „starými dobrými“ podnikovými dluhopisy. Jako ušmudlaný papír vypadly dveřmi a vrátily se oknem coby digitální token. Jenže přišla válka, s ní odešel Radovan Vávra, jemuž chyběly pověstné milimetry k tomu, aby se jako kandidát TOP 09 propasíroval do dozorčí rady ČEZ, a celé to šlo málem do… Ne, naštěstí tu máme NCOZ, investorské start-up anděly, kteří XIXOIO znovu vracejí do oběhu. Protože co? Protože každý kdo do něj vstupoval věděl, že podíly si můžeš koupit, ale už hůř je prodáš, ale to není žádný zločin. Jejich ocenění od Watzkeho a spol. taky není problém: když najdu na skříni obraz po prababičce, a dám ho na Sbazar za 30 000 kč, i když odborník by ho ohodnotil do 1500 kč, nikdo mě za to nezavře. Prostě kup, nebo nech být, umění nebo token, každý ať si to ocení, jak nejlépe dokáže. Baráky a auta? Možná trochu vyvedené z firmy, ale nakonec se najdou papíry, které je tam vrátí, protože šlo o konzervativní investici svěřených prostředků v turbulentních časech, ostatní na reprezentaci podle předpisů, nakonec se všechno zhodnotí v odpisech a v daních. Špinavé prachy? K smíchu, co Watzke o investičním kryptu neví, protože to z jeho tajné povahy ani vědět nemůže, to také nepoví, a o to vždycky jde.

Zkrátka: jenom naprostý ňouma, nebo s prominutím poseroutka, by tenhle efektní policejní zásah nakonec neobrátil ve svůj triumf. A stát, tedy my, tenhle tokenový účet v odškodnění nakonec zaplatíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Xixoio
Richard Watzke

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz