Hlavní obsah
Aktuální dění

Nejsilnější armády světa. Rusko ani po 15 měsících války neztratilo druhé místo, ČR předběhla Finsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Shutterstock

Global Firepower je web, který každoročně hodnotí vojenskou sílu zemí na celém světě. Jak se na žebříčku podepsala evropská ekonomická krize a válka na Ukrajině? A jak je na tom Česká republika?

Článek

Žebříček Global Firepower se poprvé objevil na internetu v roce 2006. Od té doby vychází každý rok a z tohoto seznamu se stal jeden z nejznámějších a nejpoužívanějších zdrojů pro porovnání vojenských schopností jednotlivých zemí. Global Firepower sbírá údaje ze stovek zdrojů a tento žebříček je cenným informačním portálem pro politiky, analytiky, ekonomy a novináře.

V žebříčku za rok 2023 se hodnotilo 145 zemí a údaje zahrnovaly širokou škálu kritérií, jako je počet aktivních vojáků, počet tanků a letadel, rozpočet na obranu či výzkum a mnoho dalších faktorů.

Rok 2023 ukázal, že trojice vítězů zůstává neměnná - na prvním místě jsou Spojené státy následované RuskemČínou. Mnohé z nás může tato informace překvapit - leckdo by totiž čekal, že po více 15 měsících neúspěšné války na Ukrajině si Rusko ve vojenském žebříčku pohorší. Bohužel si ale stále drží své druhé místo. Avšak podle deníku The Kyiv Independent organizace zdůraznila, že i přes kvantitativní sílu a materiální převahu se ukázalo, že ruská armáda dosti zaostává v oblasti výcviku, zásobování a pohotovostních reakcí během války.

Zároveň Rusko nepatří mezi země, co by měly vysoké vojenské rozpočty. Tady se na stupni vítězů umístily (opět) Spojené státy, Čína a Saúdská Arábie. Tyto mocnosti aktivně investují do pokročilých technologií a modernizace svých ozbrojených sil, což vede k rozvoji vojenské síly a převaze nad ostatními zeměmi.

Global Firepower zdůrazňuje, že ve světové politice mohou hrát významnou roli i země, co nemají velkou vojenskou sílu, jako je například Libanon, KostarikaIsland. Tyto státy více spoléhají na mezinárodní spolupráci a diplomatické řešení konfliktů než na armádu. Takže i když je vojenská síla jedním z faktorů, které ovlivňují bezpečnost země, je důležité si uvědomit, že i menší státy mohou hrát klíčovou roli v mezinárodní politice a spolupráci. V konečném důsledku je to právě spolupráce, která může vést k míru a stabilitě ve světě.

Tady je krátký přehled prvních deseti pozic v žěbčíčku Global Firepower 2023:

1. Spojené státy americké

Země zůstává na prvním místě díky největšímu rozpočtu na obranu a výzkum na světě a silnému vojenskému průmyslu.

2. Ruská federace

Rusko si zachovává druhé místo nehledě na neúspěchy ve válce na Ukrajině

3. Čínská lidová republika

Čína si stabilně drží třetí místo především díky navýšení svého obranného rozpočtu a modernizaci své armády.

4. Indická republika

Indie je nyní nejlidnatější zemí a zároveň patří mezi nejrychleji se vyvíjející ekonomiky světa. Již nějakou dobu zaujímá 4. pozici.

5. Spojené království Velké Británie a Severního Irska

Spojené království si letos polepšilo především díky nákupu moderního vojenského vybavení a vysokému rozpočtu na obranu.

6. Jižní Korea (Korejská republika)

Pozice Jižní Koreji se od loňská nezměnila.

7. Pákistánská islámská republika

Za rok 2022 si Pakistán významně polepšil a poprvé se dostal do TOP-10.

8. Japonsko

Japonsko se za poslední rok propadlo o několik pozic a umístilo se téměř na konci TOP-10.

9. Francouzská republika

Hůře se dařilo i Francii, která se rovněž propadla o několik příček. Dle názoru odborníků může za to především nestabilní ekonomická situace, kdy se snížil objem financí v oblasti obrany a počet aktivních vojáků.

10. Italská republika

Itálie už několik let za sebou udržuje stabilní desáté místo.

Za největší evropské propadáky bychom mohli označit Německo, které ještě před několika lety zaujímalo 6. pozici, pak ale začal strmý pád a nyní zaujímá pouze 25. místo.

Naopak asi největší průlom předvedla Ukrajina. S ohledem na to, jak již přes rok čelí ruské agresi, tamější armáda se dostala na 15. příčku v seznamu nejlepších armád na světě. Oproti loňskému roku si tak Ukrajina polepšila o sedm pozic.

Česká republika se dostala na 48. místo. Zároveň mezi evropskými zeměmi je na 14. pozici a předběhla státy jako je Dánsko, Finsko, Bulharsko, Slovensko či Rakousko, které se v žebříčku umístily až za Českou republikou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz