Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Tulipány ve stepi a na Pražském hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Bobek

Doufali jsme, že během naší cesty Kazachstánem bychom mohli vidět kvetoucí divoké tulipány – a v Přírodní rezervaci Naurzum na severu země se nám naše přání vyplnilo.

Článek

V doposud šedivé stepi zářily jejich žluté i žlutočervené, červené i červenožluté, bílé, růžové i fialové květy. Nádhera! Šlo přitom o jediný druh tulipánu, Tulipa suaveolens, který bychom česky mohli označit nejspíš jako tulipán vonný. A byl to právě tento druh, který sehrál klíčovou roli při vyšlechtění tulipánu zahradního.

Foto: Miroslav Bobek

Tulipa suaveolens, Kazachstán. Foto Miroslav Bobek

Když jsme se tulipánů nabažili a vrátili se do aut, zmínil jsem se, že do Holandska a vůbec západní Evropy se tulipány údajně dostaly v 16. století přes Prahu. Tato informace vzbudila značný zájem, a proto jsem se po návratu domů začal pídit po podrobnostech.

Počínaje různými Wlastenskými kalendáři z 19. století a konče docela nedávnými články se u nás traduje, že vůbec poprvé v celé střední a západní Evropě vykvetly tulipány v Královské zahradě u Letohrádku královny Anny, a to snad již v 50. letech 16. století. V Cařihradu je pro habsburský dvůr získal velvyslanec Ogier Ghislain de Busbecq. Teprve z Prahy se tulipány měly dostat do Leidenu a stát se předmětem celého odvětví nizozemského zemědělství.

Jenže mám pochybnost. V cizojazyčné literatuře se totiž Praha v této souvislosti téměř neobjevuje, a třebaže velvyslanci de Busbecqovi jeho všestranné zásluhy nikdo neupírá, přece jen zaznívá vcelku oprávněná pochybnost, zda tulipány zaslal do střední, potažmo západní Evropy skutečně jako první. Myslím, že na celý tenhle příběh by se asi měl pořádně podívat některý historik. Ale je pravda, že ať by zjistil cokoli, na kráse to ani divokým, ani zahradním tulipánům v nejmenším neubere.

Foto: Miroslav Bobek

Tulipa suaveolens, Kazachstán. Foto Miroslav Bobek

Foto: Miroslav Bobek

Tulipa suaveolens, Kazachstán. Foto Miroslav Bobek

Foto: Miroslav Bobek

Tulipa suaveolens, Kazachstán. Foto Miroslav Bobek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz