Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Unikátní pohled do počátků Zoo Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Österreichisches Filmmuseum

Na podzim mi přišel první mail z vídeňského Österreichisches Filmmuseum. Kustodka sbírky amatérského filmu Stefanie Zingl se v něm odvolávala na můj článek o zakladateli Zoo Praha prof. Jiřím Jandovi.

Článek

Pokračovala sdělením, že při zkoumání raných 9,5-milimetrových filmů nalezla 12 kotoučů spojených s jeho osobou a s pražskou zoo. Potřebovala by pomoci s identifikací ženy, která se ve filmech objevuje, a také jejich autora. Připojen byl link na téměř desetiminutový barevný snímek v systému Dufaycolor.

Tahle zpráva vzbudila nejen můj zájem, ale doslova nadšení. To ještě vzrostlo poté, co ve Vídni zdigitalizovali dalších šest kotoučů filmu, tentokrát z černobílého systému Pathé, a před Vánoci mi je také zpřístupnili. Jako by se přede mnou otevřela truhla s pokladem! Tyto filmy obsahují i naprosto unikátní záběry Zoo Praha z prvních let její existence, nejspíše z období 1935 až 1937. Jejich hodnota je o to větší, že podstatná část archivu zoologické zahrady byla zničena během povodně 2002.

Filmy zachycují prof. Jiřího Jandu s manželkou, jeho asistenta dr. V. J. Staňka, řadu chovatelů a ovšem mnoho zvířat, a to jak těch slavných, tak již zcela zapomenutých. Jako úvodní fotografii k tomuto sloupku jsem vybral záběr slona Babyho zapojeného do budování zoo.

Spolu s kolegy ze zoo a s historikem Eduardem Stehlíkem jsme nad digitalizovanými filmy strávili spoustu času. V jednom okamžiku jsem byl již přesvědčen, že žena, která se v nich často objevuje, je Jandova dcera z prvního manželství Jarmila Klatovská. Bohužel nově získané fotografie z různých období jejího života tohle moje přesvědčení vyvrátily. Pokud jde o autora filmů, je nanejvýš pravděpodobné, že šlo o podplukovníka Československé armády, kterého zachycuje i snímek připojený níže. Avšak třebaže jeho uniforma ukazuje na příslušnost k justiční službě a poskytuje také další vodítka, jeho identitou si stále nemůžeme být jisti. Kdo ví, třeba nám někdo z vás, čtenářů, s jeho identifikací pomůže…

Foto: Österreichisches Filmmuseum

Podplukovník Československé armády, který ve 30. letech zachytil ve svých amatérských filmech Zoo Praha. Kredit: Österreichisches Filmmuseum

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz