Článek
Zlaté časy semínek
Chia semínka byla výživovou potravinou Aztéků. Traduje se, že i další starověké kultury si rostliny vážily více než zlata a semínka byla vzácným platidlem i obětina bohům. Chia byla užívána před dlouhými výpravami či jako strava pro bojovníky. Semínka byla ceněna pro svou schopnost dodat energii, sílu a dlouhodobou vytrvalost. Zmiňuje se i označení „ovoce běžců“, neboť prý po konzumaci jedné hrsti semínek mohli poslové běžet celý den. Nu, těžko říci.
Úžasné nutriční vlastnosti
Prý aztécké slovo „chian“ znamená olejnatý a chia jsou jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty mají roli v prevenci srdečně-cévních onemocnění, tedy nejčastější příčiny úmrtí. Jsou významný zdroj bílkovin, nutnost pro růst a opravu tkání v těle. Obsahují široké zastoupení antioxidantů, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Obsahují mnoho důležitých minerálů, například zinek (zdravý vzhled pokožky a vlasů), ale rovněž vápník, což může být výhodné při nutnosti vynechat mléčné výrobky ze stravy. Značné množství vitamínů.
Chia semínka mají své nezaměnitelné místo v bezlepkové stravě a ve veganské stravě jako náhrada živočišných tuků.
Moje oblíbená příprava
Namočíme-li semínka do kokosového nápoje nebo vody, vytvoří lehce slizovitý roztok. Ten působí příznivě na trávení a střevní mikroflóru. Bobtnání trvá asi půl hodiny. Praktické je i nechat semínka bobtnat přes noc. Ráno pak stačí vytvořenou chia kaši povařit s nakrájeným ovocem, přidat pár lžic kokosového mléka, ev. posypat skořicí. A máme teplou snídani, která nás příjemně nastartuje na zápřah dne.
Přeji vám dny plné zdraví a dobré nálady.
Inspirace: Brigitte Hamannová: 50 nejzdravějších superpotravin aneb Ke zdraví se můžeme projíst. Edice Zdraví; https://foodfacts.mercola.com/