Hlavní obsah
Věda

Od objevení největšího geoglyfu uplynulo 25 let. Identita autora však nadále zůstává tajemstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Peter Campbell / Wikipedia Commons / BY-SA 3.0

Od náhodného objevení největšího geoglyfu na Zemi uplynulo přesně 25 let. Záhada skryté identity umělce však stále přetrvává.

Článek

Archeologické nálezy jsou vždy vzrušující záležitostí. Poodhalování roušky tajemné minulosti se tak stává životním posláním nejednoho objevitele, a pokud se jedná o lidské umění, je vždy co objevovat. Ať už se jde o staletí staré obrazy, nebo několik desítek tisíc let staré jeskynní malby, můžeme jen přemýšlet, co byl prvotní impuls daného umělce, jaký měl záměr a co mu bylo inspirací.

To, že u některých prastarých děl umělce neznáme, je vcelku normální. Napadlo by vás ale, že takovýto problém může nastat i u díla nebývalého rozsahu starého jen několik desetiletí? Přesně tento případ nastal u díla pojmenovaného Marree Man.

Marree Man je největší dosud nalezený geoglyf na světě. Nachazí se v Austrálii na náhorní plošině v oblasti Finnis Springs, nedaleko vojenské základny, vzdálené jen něco málo přes 50 km od městečka Marree, po kterém je pojmenován. Jedná se o postavu muže, který měří na výšku úctyhodných 4,2 km. Jedná se velmi pravděpodobně o odkaz na aboriginského lovce, jakožto původní obyvatelstvo Austrálie, neboť postava v jedné napřažené ruce drží předmět, který nápadně připomíná woomeru, speciální vrhací oštěp určený k lovu ptactva. Druhá ruka bohužel není dokončena, neví se, jestli to byl záměr, či dílo přírody.

Foto: Diceman / Wikipedia Coomons / Volné dílo

O existenci Marree Mana víme náhodou. Neobjevil ho totiž žádný badatel, nýbrž pilot charterového letu z Coober Pedy. Stalo se tak 26. června roku 1998. NASA k náhodnému objevení vydala prohlášení, že jej musel někdo zhotovit, a to během maximálně jednoho roku, protože z pozorování v předešlém roce na místě ještě nic nebylo. Vzhledem k velikosti vytvořeného díla se můžeme jen domnívat, že k vytvoření by bylo potřeba nejméně třech měsíců intenzivní práce. Jedná se však ale o pouhou spekulaci, neboť přesně nevíme, kolik lidí se na celém projektu podílelo ani jaké nástroje na uměleckém díle byly použity. Jediné, co můžeme s naprostou jistotou říci, a to díky novináři Philu Turnerovi, který jel celou věc prozkoumat, je, že autor nebo autoři Marree Mana použili ke zhotovení obrysů celého díla kolíky, a to ve vzdálenosti cca 10 metrů od sebe. Celá věc je o to zajímavější, že se v blízkosti nachází vojenská základna, kde o žádných aktivitách v okolí neměli sebemenší tušení.

Foto: Pmallas / Wikipedia Commons / BY-SA 4.0

Součástí takto velkého geoglyfu je i deska s nápisem. Je zde napsáno „Na počest země, kterou jsme kdysi znali. Jeho úspěchy v provedených činnostech jsou naprosto mimořádné. Je to pro nás studna údivu a obdivu.“ Fanoušci záhad zanedlouho rozluštili, že se jedná o citát z knihy Červené centrum od autora Hedleyho H. Finlaysona, vydané ve čtyřicátých letech minulého století. Kniha pojednává o původním obyvatelstvu Austrálie, dávno před příchodem kolonizátorů. Můžeme se v ní mimojiné dočíst o loveckých praktikách tehdejších lovců, což s největší pravděpodobností odkazuje na postavu Marree Mana. Samotná kniha tak může být vodítkem, k rozluštění záhady skutečné identity umělce, jenž je před veřejností skrytá již 25 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz