Hlavní obsah
Aktuální dění

Prasátko Peppa jen po 22. hodině. Proč cenzurovat dětský seriál?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olga Richterová

Olga Richterová

V jednom díle oblíbeného dětského kresleného seriál Prasátko Peppa je jen okrajově zmíněno, že Peppina kamarádka má dvě mámy – lední medvědice. A v Maďarsku přišel zákaz vysílání během dne.

Článek

V létě roku 2021 přijala vláda Viktora Orbána a strany Fidesz v Maďarsku zákon o zpřísnění postupu proti pachatelům pedofilních trestných činů a o změně některých zákonů na ochranu dětí. Pod chvályhodně znějícím záměrem se ovšem ve skutečnosti skrývá zákon, který staví jinou sexuální orientaci, tedy fakt týkající se klidně vašeho dítěte, příbuzného a známé velké části společnosti, na úroveň pedofilie. Často tak bývá ve zkratce označován jako anti-LGBTQI+ zákon. Z jakékoliv knihy či filmu, kde se, objevuje, byť jen letmá, zmínka o LGBTQI+ či scéna zobrazující stejnopohlavní pár. Výjimkou není ani oblíbený britský dětský kreslený seriál Prasátko Peppa, kde je v jednom díle jen okrajově zmíněno, že Peppina kamarádka má dvě mámy – lední medvědice. Kvůli tomu se maďarské děti teoreticky na seriál mohou podívat jedině po 22. hodině. Prostor mezi 22:00 a 5:00 je totiž vyhrazen těmto „škodlivým“ filmům a seriálům. Na druhou stranu: nechat děti sledovat i po 22. hodině „takový“ obsah je stejně trestné. O závadnosti odvysílaného titulu rozhoduje výhradně Mediální rada, která je pod naprostou politickou kontrolou strany Fidesz a která může udělovat pokuty či odebírat licence.

Podobně v knihkupectví musí být veškeré tituly obsahující LGBTIQI+ tématiku co nejvýše na regálech, označené a zabalené v neprůhledné fólii. V knihkupectvích, která jsou v okruhu do dvou set metrů od škol či kostelů, nesmí takové tituly prodávat vůbec. Vše pod záminkou ochrany morální výchovy dětí. Přitom nejde o nic jiného, než o snahu maďarských ultrakonzervativců maximálně potlačit LGBTQI+ menšinu, která nezapadá do jejich vidění světa. A to zcela v rozporu s právním řádem Evropské unie, jíž je Maďarsko členem.

Orbánova vláda na to jde chytře. Nevolí totalitní cestu úplných zákazů a násilného potlačování jako putinovský režim v Rusku. Koupit si knihu s LGBTQI+ tématikou je v Maďarsku stále možné (při omezeních prodeje zmíněných výše), v případě, že ji darujete svému dítěti už se však dopouštíte trestného činu propagace zakázané ideologie. Což je samo o sobě absurdní. Zákon je navíc záměrně sepsaný velmi vágně, aby umožnil širokou interpretaci.

Jedná se o zcela nepřijatelný případ invazivního zasahování do soukromí lidí a rodičům do výchovy jejich dětí. Stát přikazuje rodičům, co mají a nemají svým dětem číst či na co se jejich děti mají a nemají dívat, aniž by toto rozhodnutí nechal na nich. Nemluvě o důsledcích, které snahy vymazat jakékoliv projevy odlišnosti mohou mít u samotných dětí. Kam taková politika do budoucna povede? Bude stát násilně odebírat děti „liberálním“ rodičům jako mají nakročeno v putinovském Rusku?

Evropská komise již roce 2021 zahájila proti maďarské vládě řízení pro nesplnění povinnosti. 18 vůdčích představitelů členských zemí EU tehdy navíc sepsalo otevřený dopis vyzývající k ukončení diskriminace LGBTQI+ osob. Česko se tehdy nepřipojilo – tehdejší premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně dopis označil za canc, který Pirátům někdo nadiktoval z Bruselu.[1] Protože Maďarsko na výzvy Evropské komise nezareagovalo uspokojivě, rozhodla se komise v roce 2022 předložit věc Soudnímu dvoru EU. Do 27. března se má Česká republika šanci rozhodnout, zda se připojí k ostatním svobodomyslným evropským státům a přidá se k postupu proti maďarskému diskriminačnímu zákonu. Držme si palce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz