Hlavní obsah
Hry

Perfektní Kingdomino: Lovci mamutů nesmělo ve výběru tří ideálních her pro malé školáky chybět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Zeman

Dnes tu pro vás mám výběr orientovaný na dinosaury a pravěk. Více si můžete přečíst o specifické verzi domina, nebo také o dvojici her Jurská sváča a véča, které je možné sloučit ve výborný komplet.

Článek

Během hraní Kingdomino: Lovci mamutů se stanete statečným náčelníkem

Doba kamenná představovala etapu, která nebyla pro lidský druh vůbec snadná. Přesto se během ní podařilo našim pravěkým předkům přežít. Jedním z faktorů, který jim to umožnil byla schopnost si volit do svého čela vůdčí osobnosti. Každý z hráčů se proto stane náčelníkem svého vlastního kmene. Ten se bude snažit dovést k vítězství. Kingdomino: Lovci mamutů vám nabídne více variant, jak jej můžete absolvovat.

Foto: Ondřej Zeman

Přestože Kingdomino: Lovci mamutů nabízí figurky, hrát je možné i bez nich a vyloženě se tím neochudíte.

Počet hráčů: 2 – 4

Herní doba: 25 minut

Věk: 8+

Základní verzi je Průzkumná hra, při níž si před sebe dáte startovní čtvercový dílek, na který umístíte svou chýši. K té následně připojujete dílky mapy z nabídky žetonů. Ty mají vždy na každé ze stran určitou formu terénu. V opravdu výjimečných případech pak narazíte na kousky, které disponují na obou stranách totožným terénem. Celkem v nabídce najdete pět základních formátů terénu. Je tu poušt, louka, ledové jezero, pustina a prales. Zkrátka slušná paleta.

Foto: Ondřej Zeman

Občas vám štěstí v Kingdomino: Lovci mamutů moc nepřeje.

A aby toho nebylo málo, každá forma krajiny má dvě verze. Jedna je zcela čistá, zatímco na druhé je vždy chýše v níž hoří plamen. Oheň byl pro pralidi tehdejší doby zásadní složkou, takže ani tady nepatří mezi něco co by šlo ignorovat. V Kingdomino: Lovci mamutů totiž bodujete pouze oblasti, které disponují plamínkem. Když tedy propojíte větší počet míst, musíte mít v prostoru vždy minimálně jeden ohýnek. Ten lze vytvořit tak, že políčka propojíte s některou z řady chat.

Foto: Ondřej Zeman

Bez plamínků jsou vám spojené dílky v Kingdomino: Lovci mamutů k ničemu

Je tu však také alternativa v podobě vulkánů. Poté co je přiložíte na herní pole vždy vybuchnou. Jak daleko doletí láva je určeno tím, kolik má kráterů. Čím více jich má, tím menší vzdálenost se podaří lávě urazit. V případě, že se jedná o vulkán se třemi body vygeneruje v Kingdomino: Lovci mamutů sice tři plameny, avšak pouze na některém ze sousedních políček, zatímco kousek s jedním kráterem vystřelí až do vzdálenosti tří políček jeden plamínek (lávu).

Foto: Ondřej Zeman

Herní pole může mít v Kingdomino: Lovci mamutů odlišné podoby

Rozsah území, které budujete může být maximálně 5 × 5 políček. Jakmile takové velikosti dosáhnete hra je fakticky u konce. Finální hodnotu scóre definujete tak, že počítáte počet jednotných území, na kterých máte ohýnek. V případě, že je prostor jednotný, avšak bez plamene, nedostanete za něj v Kingdomino: Lovci mamutů žádné body. Toto je však pouze první varianta, po níž můžete sáhnout. Druhou je pak Hra o totemy, ve které do hraní zapojíte čtyři zdroje surovin.

Foto: Ondřej Zeman

Získávání surovin v Kingdomino: Lovci mamutů není náročné.

Ty v této verzi Kingdomino: Lovci mamutů dáváte vždy na nově vyložená políčka. Vulkán tu však tentokrát nehraje pouze roli pomocníka, ale také ničitele, protože dokáže zdroje lávou ničit. Samotná myšlenka totemů pak funguje na principu, že ten kdo má nejvíce zdrojů dané suroviny má k dispozici totem jí zasvěcený. Finální bodování pak probíhá stejně jako v základní verzi, inovací je však skutečnost, že dostáváte body za zdroje a také totemy podle jejich hodnoty. Musíte proto více přemýšlet o sestavě svého území.

Foto: Ondřej Zeman

Tyhle hochy je třeba v Kingdomino: Lovci mamutů řádně rozmístit.

Pokud máte rádi ještě vyšší míru komplexity i tu v tomto díle najdete. Je zde totiž ještě třetí variace nesoucí název Hra s kmenem. Totemy tentokrát zůstávají v krabičce, suroviny však opět využijete. A to není vše. Dalším prvkem, s nímž musíte v Kingdomino: Lovci mamutů počítat jsou pralidé, kvůli nim má tah vedle fází v nichž pokládáte a vybíráte dílek mapy také etapu zaměřenou na osidlování. V té investujete získané zdroje do nákupu pračlověka. Každý z nich si žádá trochu jiné suroviny.

Foto: Ondřej Zeman

Někteří členové kmenu vám v Kingdomino: Lovci mamutů přináší pouze body.

Získaného panáčka pak lze umístit na volné pole na vaší mapě. Sedm z nich je vyloženě orientovaných na to, aby vás jejich naverbování odměnilo dodatečnými body za pole, která je obklopují. Když postavíte lovce mamutů do prostoru obehnaného pláněmi se zvěří dodá vám za každého mamuta tři bodíky, zatímco ohnivá dáma vám dá bodíky za plameny ve svém okolí.

Vedle sběračů jsou v Kingdomino: Lovci mamutů také válečníci, kteří vás odměňují pouze za svou existenci. Finální přepočet stojí na základní myšlence této hry. Následně k hodnotě však přičítáte také pralidi, s nimiž se vám povedlo vámi kontrolovaný prostor osídlit. Zdroje nejsou v tomto režimu hodnocené. Vítězem je hráč s největším počtem bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Kingdomino: Lovci mamutů disponuje jako většina produktů od Mindoku velmi pěkným insertem.

Kingdomino: Lovci mamutů je přístupnou hrou plnou možností

Jak sami vidíte, tak Kingdomino: Lovci mamutů je hrou, která dává těm, jimž se zachtělo jí hrát opravdu řadu možností, jak si zápas vychutnat. Díky této skutečnosti si základní verzi užijí klidně i mladší hráči. V případě dalších režimů už je třeba mít minimálně školáka, avšak i do těch se podle mého názoru dá dostat velmi jednoduše.

Kingdomino: Lovci mamutů zkrátka patří mezi přístupné tituly, které díky svému vizuálnímu zpracování i designu hratelnosti stojí za pozornost. Pokud vás ale nezaujalo, mám tu pro vás ještě alternativní tituly schopné si získat pozornost vašeho dítka.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská sváča + Jurská véča

Jurská sváča je duelem pro dva hráče s brontosaury v hlavní roli

Dnes tu pro vás mám text zaměřený na dvě deskové hry, které stojí na dosti podobných základech. Započnu jej však u titulu, který je doporučen hráčům už od šesti let. Jurská sváča dá hráčům k dispozici brontosaury. Každý tým dostane svou barvičku, načež se dá do vybudování pastvin, na kterých se bude partie odehrávat. To jak je sestavíte je na vás, vždy však musí alespoň jedno políčko sousedit s tím na jiné desce.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská sváča

Počet hráčů: 2

Herní doba: 15 minut

Věk: 6+

Na herní pole následně rozestavíte čtyři své brontosaury. Každý na bod symbolizující vajíčko vaší barvy. Poté rozložíte po herní ploše žetony trávy, které na skryté straně ukrývají leccos. Jakmile je nachystáno můžete se dát do hraní. V prvním tahu před hráčem stojí pouze jedna akce, zatímco v následujících na něj čekají vždy aktivity dvě. První akcí, kterou můžete učinit je pohyb. Brontosaurus je zvíře nepříliš inteligentní, takže jakmile se rozběhne zastaví ho pouze jídlo, konec mapy, jeho soukmenovec nebo T-rex.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská sváča dává hladovcům možnost se pořádně nacpat.

Pokud se rozhodnete, že nechcete ve svém tahu hrát v Jurské sváči za svého brontosaura, je tu ještě alternativa v podobě „neutrálního“ T-rexe. Toho zastaví žeton trávy, konec mapy nebo brontík, kterého však nenechá jen tak, ale „zaplaší“ ho, čímž jej odstraní z herního plánu. Tyto predátory však nemáte k dispozici od začátku, nýbrž se objevují až poté co odhalíte na některém z žetonů trávy efekt Překvápko. Ten pošle zvíře, které jej sežralo do vaší zásoby a ve hře se objeví lovec.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská sváča staví obry do nepříjemných situací.

Odhalit takto vedle T-rexe můžete také nového brontíka, stejně tak vám umožní detailně se podívat na zadní stranu žetonů trávy ležících na jedné desce, což je velmi slušná výhoda. Lze se tak totiž vyhnout třeba dalšímu predátorovi, jeho přesunu po herní mapě nebo výbuchu sopky, která zlikviduje dva žetony trávy dle vašeho výběru. Jenže kdo by chtěl ničit potravu, že?

Jakmile jsou všechny žetony trávy pryč, některý z hráčů nemá už žádnou figurku na herním plánu nebo T-rex už dlouho nikoho nesežral dojde k přepočítání hodnoty všech získaných žetonů, načež partie ve hře Jurská sváča končí vítězstvím jednoho z hráčů.

Foto: Ondřej Zeman

Jídla je tu pro všechny dost.

Jurská véča je náročnější verzí sváči

Stejně jako Jurská sváča vás i Véča vezme do éry, kdy byl svět ovládán titány. Tentokrát se ale na scéně neobjeví brontosauři a T-rex. Namísto nich se jedná o duel mezi skupinou mladých triceratopsů a jedním velociraptorem, což značně mění podobu celého zápasu. Sestavování ovšem probíhá totožně jako u prvního titulu. V praxi to znamená, že na herní plánek dáte za každý tým čtyři dinosaury a pustíte se do práce.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská véča

Počet hráčů: 2

Herní doba: 15 minut

Věk: 7+

Triceratopsové jsou stejně jako brontosauři relativně jednoduchá stvoření, takže se dokáží pohybovat pouze horizontálně nebo vertikálně. S tím, že se zastaví vždy o žeton trávy, okraj herního plánu, svého rodného bratra nebo raptora. V případě, že se svým triceraptosem narazíte do některého z jemu podobných, nahradíte jeho místo a přemístíte „zasaženého“ na libovolné volné pole na herním plánu. Osobně mi to přijde dosti zvláštní, ale zkrátka to tak je.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská véča před zvířátka staví hromady trávy.

Raptor se tu do akce dostane stejně jako v Jurské sváči, takže po nalezení žetonu Překvapení startuje svá řádění. Je to však inteligentnější tvor než T-rex. Dokáže tím pádem chodit diagonálně nebo přímo, což z něj dělá hodně nebezpečného protivníka. V rámci svého tahu můžete pohnout s ním, nebo dinosaury ze své stáje.

Foto: Ondřej Zeman

Žádný triceratops není během partie hry Jurská véča v bezpečí.

Dost zásadní roli pak v Jurské véči hrají žetony, které vám umožní vylíhnout nového dinosaura, schovat žetony trávy do skrýše, dát některému z kolegů za žeton trávy květinu, nebo hrát v rámci svého tahu více než jednou. Partie končí opět totožnými možnostmi jako v případě Jurské sváči, načež přichází na řadu přepočet bodů.

Foto: Ondřej Zeman

Jurská véča občas dinosaury dočasně odstaví.

Když Jurskou sváču zkombinujete s Jurskou véčou vznikne vám týmovka

Ano, čtete správně. Přestože se dvojice dá hrát v základu pouze v duelovém formátu, tak v případě, že hry zkombinujete do jednoho celku vznikne vám z toho týmová hra, v níž pracujete se všemi komponenty obou titulů. V praxi to znamená, že máte desku složenou z osmi částí, na nichž pochodují brontosauři a triceratopsové. Začínají brontosauři, načež jsou vždy na řadě jejich rohatí přátelé.

Foto: Ondřej Zeman

Kombinace obou her není špatná.

Počet hráčů: 2-4

Herní doba: 15 minut

Věk: 6 - 7+

Přeneseny jsou do této kombinované verze všechny principy Sváči i Véči. Novinkou pak je větší počet hráčů a skutečnost, že vymizením jednoho druhu hra nekončí, ale máte možnost ho vrátit zpět do hry skrze vajíčka. Konec je v momentu, kdy jste bez býložravců, dojdou žetony trávy nebo nebudete schopni po dobu dvou tahů ulovit zvíře nebo žeton trávy.

Foto: Ondřej Zeman

Masožravců není málo.

Ať už se však rozhodnete pouze pro jednu hru, nebo kombinaci obou titulů, v každém případě dostanete slušnou záležitost pro malé hráče. Ty zaujme přístupnou hratelností, velkou mírou možnosti si hrát s herním plánem a také modely, které jsou zpracovány skutečně mistrně.

Osobně bych jí kvůli zmíněným skutečnostem doporučil jak pro děti, které aktuálně míří do prvních tříd, tak i těm mladším, jimž můžete s hraním trochu pomoci. Tedy primárně se čtením, které může být pro velmi přístupnou hratelnost jedinou překážkou při hraní. Za sebe jsem test provedl i mladším „subjektem“ musím říct, že fungovala krásně i s ním.

Tak kterou?

Jak sami vidíte, v textu představené hry jsou ideálními kousky pro školáky a možná také předškoláky, kteří mají s herním už nějakou tu zkušenost. V případě, že vaše dítko má rádo domino je jasnou volbou Kingdomino: Lovci mamutů. V případě, že patří spíše do skupiny fandící dinosaurům tak představuje sázku na jistotu Jurská sváča i véča. Celkově ale neuděláte chybu když sáhnete po kterémkoliv ze zmíněných titulů.

Za poskytnutí kopie hry Kingdomino: Lovci mamutů, Jurská sváča a Jurská véča na recenzi děkuji českému distributorovi, společnosti Mindok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz