Hlavní obsah
Finance

Tesla potřetí na minci z České mincovny, tentokrát bezdrátově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Tošek

Tesla - bezdrátová komunikace (Petr Tošek se souhlasem České mincovny)

Česká mincovna v rámci oslav 30 let od svého vzniku vydává třetí minci s fyzikem a vynálezcem Nikolou Teslou. Po první zobrazující spor s Edisonem a druhé s motivem elektrických výbojů je na minci tentokrát vyobrazeno téma bezdrátové komunikace.

Článek

I předposlední stříbrná mince ze čtyřdílné série s vyobrazením srbského génia je vyražená v nákladu 1 500 kusů, váží 31,1 g a měří 37 mm. Jejím autorem je Asamat Baltaev, který medailérství vystudoval v Jablonci nad Nisou.

Bezdrátový přenos energie byl dalším krokem v Teslově elektrické revoluci. Geniální srbský fyzik dokázal, že energii jde vyrobit a přenášet bezdrátově, a to na velké vzdálenosti. Svět bohužel nebyl na Teslův vynález připraven – takto dostupná elektřina byla v rozporu s plány jeho podporovatelů. Bankéř J. P. Morgan tušil, že Tesla chce bezdrátově přenášenou energii poskytnout všem zdarma, a tak ho v nákladné realizaci nepodpořil. Tesla se tedy soustředil na bezdrátový přenos informací a o několik let dříve než Ital Guglielmo Marconi svůj vynález patentoval. Marconi ale na přenosu signálu na vzdálenost několika kilometrů pomocí rádiových vln zbohatl a získal za něj i Nobelovu cenu. Tesla se s ním po léta soudil a spravedlnosti bylo učiněno zadost až půl roku po jeho smrti, kdy americký nejvyšší soud prohlásil Marconiho patenty za neplatné a přiřkl autorství rádia Nikolovi Teslovi.

Teslovy vynálezy znamenaly pro celé lidstvo obrovský skok kupředu, a proto jsme se v České mincovně rozhodli vyjít investorům a sběratelům vstříc – nepřipomínáme fyzika jen jednou mincí, ale ukazujeme jeho geniální vynálezy ve čtyřdílné sérii. Ta má také vyšší sběratelský potenciál. U podobných sérií jsme v minulém období zaznamenali až 20% meziroční nárůst zájmu, a to i z důvodu ochrany investovaných peněz před inflací,“ říká obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Geniálnímu fyzikovi N. Teslovi, který studoval na Karlově univerzitě v Praze, bude v rámci této série věnována ještě jedna, také stříbrná mince. Všechny čtyři mají ryzost 999 / 1 000 a v provedení proof jsou dostupné i zvlášť, a to za zhruba dva tisíce korun.

Autor mince, medailér Asamat Baltaev, DiS., se do ČR vydal studovat na popud svého otce, který pracoval v Rusku jako rytec. V patnácti letech nastoupil na obor rytectví na SUPŠ a VOŠ v Turnově, po maturitě pokračoval na VOŠ v Jablonci nad Nisou v oboru medailérství. Tam už od druhého ročníku přijímal zakázky a zúčastňoval se soutěží. Jeho první realizací pro ČM byla medaile s motivem hradu Kost ze série medailí Hrady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz