Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ignorujme volby pouze pro suché

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Volební urna bude někde prázdná?

Již za pár dní proběhnou volby do krajských zastupitelstev. Ve stejnou dobu občané některých regionů této republiky odklízejí škody po katastrofálních povodních. Oni volit vlastně nemohou. Buďme s nimi solidární a volby ignorujme!

Článek

Tak zvané „krajské volby“ jsou velmi významné pro každý jednotlivý kraj. Volíme si své zástupce, kteří se přímo zapojují do života našeho regionu. Z celostátního pohledu mají ovšem marginální politický význam. Například Karlovarský kraj jistě řeší jiné problémy než kraj Jihomoravský. Skoro bych řekl, že stranická příslušnost kandidátů nehraje roli, protože volíme osobnosti, které budou řešit praktickou agendu a o politickou propagandu při tom nestojíme. Jsem proto toho názoru, že o konání krajských voleb by měl rozhodovat především kraj sám.

Souhrou nešťastných okolností zasáhla zejména východ České republiky přírodní katastrofa. Ani protipovodňová opatření na ničivé přívaly povodňových vln nestačila. Přestože se zpočátku zdálo, že velká voda zasáhne i hlavní město, naštěstí se tak nestalo. Možná to v myslích některých politiků vyvolalo dojem, že vlastně žádné významné povodně nebyly. Vždyť uplavalo jen pár domů na Moravě!

Vláda se nechystá vyhlásit nouzový stav, na jehož základě by bylo možné odložit konání voleb. Pokud volby proběhnou, nebudou mít všichni občané rovný přístup k účasti ve volbám. Je přece jasné, že lidé ve zničených obcích mají nyní jiné starosti, než sedět ve volební komisi nebo hledat, kdeže je ta volební urna. Musejí pracovat ve dne v noci, aby obnovili život ve svých obcích. Odklízejí trosky svých vlastních domovů, což si vládní úředníci v suchých pražských kancelářích ani neumějí představit. Konaly by se volby v případě zatopení Kampy?

Protože bude přístup k volbám nejistý, jistě se najde nějaký právník, který podá žalobu a volby následně zpochybní. Buďme solidární s lidmi, kteří přišli o své domovy a majetky. Nechoďme k neférovým volbám, počkejme si až na ty druhé, regulérní. Vždyť trochu toho pochopení namísto povýšenecké arogance nikomu neuškodí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz