Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Kolik hodin za týden skutečně odpracuje český učitel?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Robert Lehman (malba)/ Wikimedia Commons/ Public domain

„The Schoolmaster“

Zákon říká 40 hodin, veřejnost si myslí, že učitel je ve 12 doma a dá týdně 20 hodin. Jaká je realita?

Článek

Úvod

Následující text není stížností ani sebechválou, je obranou, protože na učitele je neustále útočeno a debata je plná mýtů, stereotypů a argumentačních faulů. Typickým příkladem je, že i /doplňte si libovolné zaměstnání/ pracuje a má zodpovědnost. Ano, pracuje, ale není na něj útočeno v takové míře. A především o tom není řeč, řeč je o učitelství, odvádění k jiným povoláním je argumentační faul. Ano, učitelé mají dovolenou, stejně jako všichni další pracující. Ano, i další lidé na jiných pracovních pozicích se vzdělávají, ale mají to nařízeno zákonem?

Zákon

Stát říká, že učitel vykonává „přímou pedagogickou činnost“ a „práci související s přímou pedagogickou činností“. Jak tomu rozumět? Přímá pracovní činnost je čas strávený výukou ve třídě a pohybuje se kolem 22 hodin za týden. Práce související s výukou je pak příprava hodin, opravování, dozory a byrokracie, což by dohromady mělo dát 18 hodin, abychom se dostaly na klasickou metu 40 hodin za týden.

Můj týden

Jelikož se v minulých týdnech objevil návrh na zvýšení počtu hodin přímé pedagogické činnosti, a s tím i klasické příspěvky o tom, jak učitelé končí ve dvanáct a pracují 20 hodin týdně, rozhodl jsem se poprvé za svou učitelskou kariéru počítat, kolik hodin za týden odpracuji.

Jelikož v pondělí 8. května byl státní svátek, měřil jsem od úterý do pondělí 15. května. Jak vypadal můj týden?

Úterý: 3 hodiny výuky, 3 hodiny práce související.

Středa: 6 hodin výuky, 3 hodiny práce související.

Čtvrtek: 4 hodiny výuky, 4 hodiny související.

Pátek: 5 hodin výuky, 1 hodina související.

Víkend: 5 hodin příprav na další týden.

Pondělí: 4 hodiny výuky, 3 hodiny související.

Výsledkem je 22 hodin výuky a 19 hodin, dohromady 41 hodin.

Větší vzorek

Neexistuje velký počet dat a výzkumů měřících, kolik reálně učitelé pracují hodin. Kurelová, Krejčí a další v kolektivu došli k výsledku průměrně 45 hodin týdně pro učitele na druhém stupni základní školy. Další výzkum došel k výsledkům, že 22 % učitelů pracuje 40 hodin týdně, ale nad 50 % učitelů pracuje víc než zadaných 40 hodin týdně. Třetina učitelů pracuje podprůměrně.

Pár poznámek na závěr

Podle zákona mají učitelé „povinnost dalšího vzdělávání, kterým si obnovují, udržují a doplňují kvalifikace“, což pro mě, jako učitele dějepisu a především společenských věd, znamená sledovat, co se děje u nás i ve světě. Mám tak několik rituálů – samozřejmě každý den čtení zpráv a odborných článků, každý den video se vzdělávací tematikou a čtení knihy. Každý týden alespoň dva podcasty na téma, které zrovna učím. A minulý týden jsem byl na webináři. To dá dohromady dalších minimálně deset pracovních hodin za týden.

Mimochodem, tento týden jsem měl pět hodin suplování, na které jsem se musel připravovat dalších pár hodin. Příští týden nebudu jen učit, ale ještě si odskakovat k maturitnímu zkoušení, které obvykle končí po páté hodině a začíná ještě před osmou.

Ano, učitelé učí 20 hodin týdně, ale za tím je skryto velké množství práce. Dokonce většina práce je skryta a výuka je „jen“ výsledek skutečné práce, veškerá reálná práce se totiž odehrává před výukou.

Zdroj:

Čebišová, Aneta. Postavení učitele ve společnosti (mezinárodní srovnání). Praha, 2011. Diplomová práce. Karlova univerzita, Pedagogická fakulta, Katedra občanské výchovy a filosofie. Vedoucí práce Doc. PhDr. Radomír Havlík, CSc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz