Hlavní obsah
Aktuální dění

Proč mnozí levičáci chtějí mír?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Tomáš Korda

Bojují snad na Ukrajině dva podobně zkorumpované režimy, dva neoliberální kapitalismy? Proč by ale někdo za prohnilé zřízení byl ochoten vůbec umřít?

Článek

Stručně řečeno, protože neberou ideologii vážně. Na Ukrajině prý nebojuje jedna ideologie proti druhé. Jeden světonázor proti druhému. Nacionalismus proti imperialismu. Svoboda proti nesvobodě. Rovnost proti nerovnosti. Bratrství proti žoldnéřství. Západ proti autoritářství. Pokrok proti úpadku. Moderna proti barbarství.

„Ve skutečnosti“ prý na místo toho válčí jedna oligarchie proti druhé. Jeden zkorumpovaný režim jménem Ukrajina se brání zkaženému režimu číslo dvě jménem Rusko. Jedna kleptokracie dobývá druhou. Neoliberální kapitalismus modifikovaný do Ukrajiny bojuje proti neoliberálnímu kapitalismu modifikovanému do Ruska. Zhruba taková je představa bývalé předsedkyně a jedné z čelních představitelek německé Die Linke Sáry Wagenknechtové (10:00).

Pro zajímavost dodejme, že její porozumění válce na Ukrajině má k originalitě daleko a nemá původ ani u samotného Karla Marxe, nýbrž spíše u Barucha Spinozy. Filosofii tohoto významného židovského myslitele zesměšňuje jeho současník Robert Boyle právě poukazem na válku. Vyvozuje, že podle Spinozy by bůh, jsa v modifikaci Turka i Rakušana, válčil sám se sebou (cit. dle: G.W.F. Hegel, Dějiny filosofie III, s. 273-4).

Jestliže tedy proti sobě bojují dvě prohnilé oligarchie, proč za tu svou jsou Ukrajinci ochotni zemřít? Přesně touto otázkou reagoval na slova německé političky významný představitel levicového křídla Svobodných demokratů (FDP) Gerhart Baum. Jinými slovy, když „levicově“ ponížíme boj za svobodu na boj za oligarchický kapitalismus, tvrdíme cosi rozporného. Jak by lidé mohli nasazovat své zdraví a životy za něco, jako je oligarchie. Nedává dost dobře žádný smysl umírat za zkorumpovaný režim. Vždyť přesně to je ten důvod, proč mají Rusové tak mizernou vojenskou morálku, dezertují z fronty, utíkají před mobilizací anebo bojují za žold.

Jenže tyto fenomény na ukrajinské straně nepozorujeme skoro vůbec. Jak si potom máme vysvětlit onu zjevnou maličkost, že se vůbec obětovávají. Můžeme tomu říkat, jak chceme, ale každopádně to musí být něco, čeho si jednotlivec váží víc než svého života nebo těla. Tradičně to, co je cennější než samotný život, bývá nazýváno svobodou. Musíme připustit existenci něčeho, za co jsou lidé ochotni dobrovolně padnout, abychom vůbec získali základní představu o tom, co se reálně na té nejkonkrétnější (individuální) rovině na Ukrajině vůbec odehrává.

Samozřejmě, že se Ukrajina stala rovněž bojištěm mezi velmocemi, neméně však – což je daleko konkrétnější a přesnější vyjádření – také místem boje za svobodu. Kdyby Ukrajinci neumírali za svobodu, což by se okamžitě projevilo masovou dezercí anebo nižší bojovou morálkou, pak bychom skutečně stáli před námitkou, proč jim máme pomáhat. Podezření, že se za naší pomocí skrývají prospěchářské zájmy našich zbrojařských koncernů, by bylo oprávněné.

Snad jediný důvod, jakým si vysvětlit, že občané riskují vlastní životy, avšak nenasazují je za svobodu, by mohl spočívat v tom, že jsou zfanatizovaní nebo zdrogovaní. Avšak opět: přesně v tomto duševním stavu bojuje nemálo ruských vojáků. Pokud bychom takovou interpretací Ukrajincům sebrali hlavní motiv k obraně své země – čili, že své životy nasazují za udržení vlastní nezávislosti a svobody – nevypovědělo by to tolik o nich, jako o nás. Dali bychom tím Putinovi za pravdu, že obyvatelé západních zemí nadobro zdegenerovali. Ba co víc! Nezaslouží si národ, který je zdegenerovaný, dekadentní, ztrouchnivělý a vůbec morálně zemdlený a nesuverénní, aby byl nějakým jiným národem dobyt? Přesně na to Putin spoléhá. Prozatím se přepočítal, ale ještě ne zcela. Doposud se jeho válečná kalkulace neobrátila proti němu samému a Ruská federace v papírového tygra.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám