Hlavní obsah
Finance

Poslanci dostávají jako náhradu za dopravu více peněz, než jaká je mzda většiny Čechů. Kolik berou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Markéta Pekarová Adamová je jedna z nejlépe placených poslankyň

Průměrná mzda se tváří jako ukazatel, který nám říká, kolik lidé v České republice berou peněz. Bohužel to neplatí tak úplně. Na průměrnou mzdu totiž většina obyvatel Česka nedosáhne. Průměr táhnou ti vysokopříjmový. A jak jsou na tom poslanci?

Článek

Na rok 2023 byla průměrná mzda stanovena na 40 324 Kč. To je údaj zatím orientační, který nám pomáhá při výpočtech zejména ve mzdovém účetnictví a dalších statistických výpočtech. Vypovídající je poslední historicky známý údaj, konkrétně za 4. čtvrtletí roku 2022, kdy byla hrubá mzda na 43 412 Kč. Neznamená to však, že takovou mzdou u nás disponuje každý občan. Dokonce je více těch, kteří na ni nedosahují.

Jako medián se označuje taková výše mzdy, kdy přesně polovina občanů daného státu má mzdu nižší a druhá polovina vyšší. U nás byl medián ve 4. čtvrtletí roku 2022 jen 37 463 Kč, což je prakticky o 6 tisíc méně, než činí právě průměrná mzda. A proč jsou v mediánu a průměrné mzdě takové rozdíly?

Důvod je prostý. Průměrnou mzdu zvyšují vysokopříjmoví občané, kteří měsíčně berou mnohdy statisíce či miliony. Průměrná mzda tím uměle stoupá a její chápaní je v dnešní době pro mnoho občanů Česka zkreslené. Proto máme nyní v České republice zavedenou tzv. progresivní sazbu daně, která nám říká, že daň z příjmu fyzických osob je daněna 15 % pouze, pokud průměrný měsíční příjem poplatníka této daně nepřesáhne 161 296 Kč. Pokud ji však přesáhne, z každé koruny nad tuto částku se již platí daň ve výši 23 %. Toto progresivní zdanění tak nahradilo tzv. solidární daň, která zakládala na povinnosti vysokopříjmových osob odvádět nad určitou částku také vyšší daň.

Mezi ony vysokopříjmové osoby ale často patří třeba politici. Víte, kolik takoví politici berou? Jejich platy zveřejňuje přímo Poslanecká sněmovna. Od 1. ledna 2023 činí základní platová základna představitele 94 757,50 Kč. Poslanci náleží plat násobený platovým koeficientem 1,08. Plat poslance je tak 102 338 Kč. Jedná se však pouze o základní plat. Jeho platový koeficient se totiž poslanci může zvyšovat dle toho, jaké další funkce zastává.

Například předsedovi výboru, předsedovi poslaneckého klubu či předsedovi komise se koeficient zvedá 0,44, jeho plat tedy bude až 144 031 Kč.

Předseda poslaneckého klubu má pak plat zvyšovaný dle počtu členů poslaneckého klubu. Nad minimální hranicí počtu členů se mu zvyšuje plat za každých započatých deset členů klubu o 0,03, tedy o přibližně 2 843 Kč.

Pro místopředsedu jedné z komor Parlamentu platí zvýšení koeficientu o 0,98, což znamená plat ve výši 195 200 Kč a pro předsedu jedné z komor Parlamentu platí zvýšení koeficientu o 1,82. To představuje plat ve výši 274 797 Kč. Takový plat má například i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Poslancům navíc přísluší náhrady výdajů spojených s výkonem funkce, tedy výdaje na reprezentaci, dopravu, ubytování, stravování, asistenta a další. V neposlední řadě je poslancům poskytována náhrada odvíjející se od vzdálenosti obce, v níž má poslanec trvalý pobyt, od jeho kanceláře, kde vykonává činnost poslance, či od sídla komory Parlamentu. Taková náhrada roste s počtem kilometrů.

Pro poslance do 50 km se jedná o 40 % platové základy, nad 50 km o 45 % platové základny, nad 150 km jde o 50 % základy a pro vzdálenost nad 250 km činí náhrada dokonce 60 % platové základny. Přitom nehraje roli, zda skutečně v dané obci bydlí, jde jen o trvalý pobyt. Může tedy klidně bydlet v Praze, ale protože má trvalý pobyt na Moravě, dostane jako cestovní náhradu 56 855 Kč.

Pokud poslanec skutečně bydlí v místě svého trvalého pobytu a dojíždí do práce třeba 40 km, náleží mu za to náhrada 37 903 Kč. A pozor! To je náhrada za cestu do práce. A taková náhrada za dopravu je vyšší než medián mezd v České republice, což v praxi znamená, že více jak polovina občanů Česka má nižší měsíční plat, než činí měsíční náhrada za dopravu do práce jednoho poslance.

Co si o platech poslanců myslíte?

Anketa

Přijdou vám platy poslanců úměrně vysoké výkonu jejich funkce?
Ano, jsou to volení představitelé našeho státu a měli by za to být řádně odměněni.
1 %
Ano, ale některé další náhrady spojené s výkonem jejich funkce jsou už za čárou.
2,2 %
Ne, poslanci mají nepřiměřeně vysoké platy. Měli by v době současné krize odhlasovat jejich zmrazení.
4,5 %
Absolutně ne, platy poslanců bych za to, co předvádějí, okamžitě snížil/a. Platíme je přeci my.
91,7 %
Je mi to jedno.
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34715 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz