Hlavní obsah
Cestování

Skrytá krása pod hvězdnou oblohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vito K

Detail spodní části nejvyššího kostelního oltáře v Praze

Málokterý kostel v Praze mě tak překvapil, jako je ten na Jungmannově náměstí. Ano, řeč je o kostelu Panny Marie Sněžné na Novém Městě. Zvenku sice vypadá obyčejně, ale jeho opravdovou krásu naleznete uvnitř.

Článek

Po vstupu do chrámu jako první moji pozornost upoutala výška jeho gotické křížové žebrové klenby. Ta svého času dosahovala úctyhodných 34 metrů. Dnes je klenba o něco nižší, jelikož v 16. století došlo ke zpustošení kostela, ale i tak vám pohled na ni vezme dech. Já o ni poprvé pohledem zavadil na závěr noci kostelů v roce 2016. Tehdy to byl poslední svatostánek, který jsem měl ten večer v plánu navštívit, a právě v onu noc mi úplně učaroval. Ve tmě a při jemném nasvícení totiž vyniknou zlaté hvězdy, které naleznete na klenbě kostela. Když jsem se na chvíli zastavil a vnímal tu poklidnou atmosféru, tak jsem si připadal jako v nebi.

Foto: Vito K

Výzdoba svatostánku o jedné z nocí kostelů

Kostel Panny Marie Sněžné si v Praze drží jisté prvenství. Je totiž svatostánkem s nejvyšším oltářem v tomto nádherném městě. Na oltáři dominuje moje oblíbená černozlatá kombinace a jeho výška činí úctyhodných 29 metrů. Opravdu je na co se dívat. Sloupový oltář vznikal mezi lety 1649 až 1651 a je vyzdobený monumentální Kalvárií. Řezbář soch je anonymní, i když historikové tuto práci připisují Arnoštu Janu Heidelbergerovi.

Každopádně oltář je naprosto monumentální a doplněný o obrazy Antonína Stevense a jednoho z našich nejznámějších barokních malířů Václava Vavřince Reinera. Ten namaloval levý boční oltář s tematikou Zvěstování Panny Marie. Právě tento obraz je považován za jeden z vrcholů jeho barokní tvorby. Co si budeme povídat, pokud stanete před oltářem, nebudete vědět, kam pohlédnout dříve. Zachytit ho fotograficky v celé kráse je téměř nadlidský úkol.

Foto: Vito K

V Panně Marie Sněžné jste neustále pod hvězdnou oblohou

Já rozhodně doporučuji projít si detail po detailu a rozhodně nezapomeňte na Ježíše na kříži na samotném vrcholu oltáře. V podvečerních hodinách vám pohled na oltář a celkovou výzdobu kostela vnukne tu správnou duchovní atmosféru a zároveň si uvědomíte, jak maličcí jsme v celkovém koloběhu vesmíru.

Kostel byl založen Karlem IV. v roce 1347, ale bohužel nebyl dostavěn dle původních plánů. Nakonec byl realizován pouze presbytář, základy vstupní části, tzv. „krásná věž“ a přilehlý klášter. Pokud byste se někdy dostali do refektáře kostela, naleznete tam nádherný model toho, jak mohl chrám vypadat. Původní záměr byl postavit sto metrů dlouhou stavbu se dvěmi věžemi. Model má sice věže čtyři, ale i tak stojí za zhlédnutí, stejně tak jako celý refektář.

Foto: Vito K

Takto mohl kostel vypadat, kdyby byl dostavěn podle původních plánů

Na závěr našeho putování v kostele Panny Marie Sněžné ještě chvíli zůstaneme u prostoru refektáře, respektive jeho předsálí. O loňských Vánocích, tedy těch v roce 2021 se tam konala velmi hezká výstava Betlémů, na kterou jsme se přesunuli od muzea Karlova mostu a konečně jsem na podobné akci netrávil čas o samotě. Poprvé jsem mohl zřejmě naivně sdílet svojí vášeň pro vánoční svátky. Každopádně to stálo za to a myslím, že jsme si ten den příjemně užili. Člověk měl možnost vidět zajímavě zpracované Betlémy a nemusel za nimi jezdit do muzea na nedaleký Karlštejn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz