Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chudák Harry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Vypravěčka

Krátká pohádka o jednom princi

Článek

Žil byl jednou jeden princ, následník trůnu. Jednoho dne se s ním sešel rádce a řekl princi, že je na čase, aby se oženil. I namítl princ, že nemá nevěstu, tedy, má jednu dívku, kterou miluje, ale tu mu matka nedovolí vzít si za ženu. Rádce se zamyslil a povídá princi, že je mu jej líto, ale královský protokol je královský protokol a nedá se jinak: „najdeme vám, mladou, zdravou, pohlednou dívku z dobré rodiny, která k vám bude vzhlížet, povije vám dědice a království bude zachráněno.“

I stalo se, princi byla představena dívka, pohledná, mladá, zdravá, z dobré rodiny, které princ zaimponoval svým šarmem, rozhledem a vystupováním a souhlasila, že si jej vezme za muže.

A byla svatba, nádherná, pohádková. Nevěsta měla krásné šaty s vlečkou, kterou nesl zástup družiček a nádherný dlouhý závoj, princ byl mužný a ztepilý ve své uniformě. Do chrámu je vezl nádherný pozlacený kočár ulicemi plnými jásajících davů. Všichni kolem byli šťastni, jen princezna ne, neboť už věděla, že ji její vyvolený nemiluje. Smutný a rozpačitý úsměv si lidé vykládali jako nesmělý úsměv šťastné nevěsty.

I přes to se snažila získat si lásku svého muže. A protože byla milá a skromná, její lid ji miloval o to víc. Po čase se jim narodilo dítě, princátko, další v pořadí na trůn. A národ opět jásal. A princ byl stále odtažitější a princezna smutnější a smutnější. Nerozveselilo ji ani narození druhého princátka. Veškerou svou lásku a náklonost dala svým dětem. Učila je vzájemně se ctít a milovat a ze všech sil se snažila, aby měli krásné dětství. A protože byla laskavá a dobrosrdečná, snažila se pomoct dětem i dospělým na celém světe. A lidé ji milovali.

Jen princ byl čím dál víc odtažitý a chladný. Jejich vztah dospěl do bodu, odkud už nevede společná cesta. A rozešli se. Princátka to nesla těžce. I když jim vysvětlovali, že to není jejich vina, že se rodiče rozcházejí, pocit něčeho špatného v nich zůstal. Starší z princátek pak odešel do internátní školy, a tak mladší zůstal na všechno sám. Maminka se snažila, seč mohla, dát mu svou lásku a oporu. Ale po jedné nehodě mu odešla i ona. Navždy. A princátku zbyly oči pro pláč a temno v duši. A neskutečná bolest na srdci. Dále se snažil být dobrým synem svému otci, ale ten nebyl tak srdečný jako maminka. A tak začal s tou bolestí a ztrátou a pocitem nespravedlnosti bojovat po svém. Večírky, alkohol, střídání známostí. Ale přesto vystudoval a pracoval. Jeho babička, snad s pocitem viny, pro něj měla vždycky slabost. Byl jejím nejmilovanějším vnoučkem, jehož výstřelky omlouvala a kryla. A stejně tak jej milovali a omlouvali poddaní.

A jak tak princ rostl, začal hledat „tu pravou“. Lásku svého života. Dobrosrdečnou, laskavou, milující … maminku. Hledal dlouho a marně. Žádná nebyla ta pravá. Až jednou. Uviděl ji. Na Instagramu. A věděl to. To je ona. A pak se setkali. Tedy: byli setkáni. Kamarádka, která je shodou okolností znala oba, je seznámila. A princi to bylo jasné. Opravdu je to ona. Vlastně Ona. Jediná na světě. A jeho vyvolená byla (a je) šťastná. Spolkl jí to i s navijákem. Duši by za ni dal. Co Ona řekne, je jediná a svatá pravda. A tak se kvůli ní rozkmotří s rodinou, odstěhuje na druhý konec světa, rozhádá s bratrem. I otcem. S celou zemí. Pohrdne i láskou babičky. Pohrdne poddanými, kteří mu byli ochotni tolerovat i omlouvat mladické výstřelky a nerozvážnosti. Jen tohle mu většina z nich neodpustí. A tak má, co chtěl. Svou milovanou a své děti. A mediální prostor, kde může popisovat svůj život, křivdy na Ní páchané a házet špínu na rodinu a zemi, kterou opustil a která by jej stejně přijala zpět. Protože ctí tradice. A tradice je, že rodina drží pohromadě.

Jenže princ už si vybral. A není pro něj návratu. Od manipulátora se těžko odchází. Když jej milujete. A on miluje. Celým srdcem.

Chudák Harry!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám