Hlavní obsah
Názory a úvahy

To, že je nízký důchod?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay - vjkombajn

Stojím na malé poště na malém městě poslušně za čárou odstupu od přepážky. Snažím se nevnímat a neposlouchat dění u přepážky přede mnou.

Článek

Jenže ať se snažím jak chci, na tak málem prostoru a s tak silným hlasem pracovnice u přepážky se tomu nelze vyhnout.
Přede mnou stojí důchodce a jde si pro důchod. Jistě ani jemu není nikterak příjemné velmi hlasité přepočítávání peněz pracovnice pošty. Ta na celou poštu odříkává: Jeden tisíc, dva, tři, čtyři, pět ......." skončí na částce 22 000,- Kč. Ač jsem nechtěla poslouchat, sumu jsem zaslechla.

A hned mě napadlo:" To, že je nízký důchod?" Myslela jsem si, že mají o mnoho méně soudě dle neustálého bědování. Takové peníze nemá kolikrát ani člověk, který chodí každý den poctivě do práce. To by musel mít přibližně 140,-Kč/ hod. čistého a to jistě jen tak každý nemá. A pokud takové peníze má, tak je to v hrubém a v čistém má o mnoho méně. Anebo pokud má tolik nebo více, tak je to za divnou práci, těžkou práci nebo pro vysoce vzdělané. Nižší střední třída takový plat nemá.

Třeba práce pečovatelky na tři směny je nabízena za 25 000,- Kč hrubého, takže v čistém má stejně nebo spíše méně než důchodce. A musí k tomu vykonávat náročnou práci v nepřetržitém provozu. A ještě z toho musí živit děti. Důchodce už nikam nemusí a má důchod celý pro sebe. Takže hůře je na tom pracující rodič.

Foto: Pixabay - geralt

Ilustrační foto

Ješte hůře jsou na tom však matky na rodičovské dovolené. Ty, kdyby si zvolily kratší dvouletou variantu, tak jim vyjde rodičovská kolem 12 000,- Kč. Při tříleté variantě dokonce pouze kolem 8 000,- Kč! Což je opravdu velký nepoměr. Jsou sice také doma jako důchodce, ale mají k tomu malé dítě, které potřebuje výživu, pleny, ošacení, ze kterého neskutečně rychle rostou, výbavu a další věci. Z toho prostě nelze vyjít.
Možná namítnete, že k tomu mají ještě plat otce dítěte. To jistě ano. Ale pokud by otec měl plat 25 000,- Kč a matka rodičovskou 8 000,- Kč, tak je to 33 000,- Kč a musí z toho zaplatit bydlení, energie a další věci stejně jako důchodce, ale k tomu ještě šatit a živit 3 nebo 4 lidi. Což v případě tříčlenné rodiny vychází na 11 000,- Kč na osobu. A pokud jsou matky samoživitelky, tak musí vyjít třeba z  8 - 12 tisíci pro dva.
Tak mi tedy řekněte, kdo by si měl více stěžovat. Já být důchodce, který má 22 000,- Kč, tak mě ani nenapadne si stěžovat, že mám málo. Šťastně, v klidu a pohodě bych si užívala důchodu.

Foto: Pixabay - 2081671

Ilustrační foto


Možná chcete oponovat, že každý tak vysoký důchod nemá. To je určitě pravda. Ale ze statistik vyplývá, že výše průměrného důchodu je 19 755 Kč. K tomu se má v lednu 2024 důchod ještě zvýšit průměrně o 360 Kč, čímž se průměrná výše vyšplhá na 20 693 Kč. Na to prostě matky s dětmi ani kdejaký pracující prostě nedosáhnou. A musí z toho uživit celou rodinu, ne jen sebe.

Takže neustálé bědování mnoha důchodců, že mají málo a že se na ně nemyslí, je trochu přehnané. Mnoho rodin s dětmi je na tom hůře a musejí vyjít a nikdo jim nic nepřidá.
Neříkám, že se mají královsky, ale myslím, že by měla přijít na řadu větší podpora pro matky a rodiny s dětmi.

Zdroje: https://www.kurzy.cz/hodnoty/prumerny_duchod_starobni/2023/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

  • Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

    Sdílejte s lidmi své příběhy

    Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz