Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rodičovská versus důchod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Stále jen samé nářky, že ženy na mateřské mají málo a důchodci mají v průměru 21.000,- Kč.

Článek

Co k tomu dodat, jen snad to, že je to znak sobectví a sebestřednosti. Důchodce většinou odpracoval 43-45 let každodenní práce. Pokud dosáhl na průměrný důchod, tak musel celý svůj život vykonávat jednu nebo dvě práce a nejlépe, aby alespoň jedna z nich byla placena průměrnou mzdou a s tím souvisí i druh vykonávané činnosti, často bez ohledu na stanovenou pracovní dobu a víkendy. Většinou se jedná už o fyzicky nebo psychicky náročnější činnost, k tomu je nutná potřebná kvalifikace a soustavné celoživotní sebevzdělávání a hlavně ze všech těchto příjmů pravidelně odvádět daně a sociální a zdravotní pojištění.

Byla jsem na mateřské 2 roky, po tu dobu jsem dostávala mateřský příspěvek 500,- Kč (doba vyplácení byla maximálně do 2 let věku dítěte), ale ani ve snu by mě nenapadlo vyčítat mým rodičům, že jejich důchod je vyšší než můj příspěvek.

Spotřební koš průměrného důchodce je jiný, většinu položek tvoří nezbytné výdaje na bydlení, potraviny, energie, léky, zubaře (toho v mládí naštěstí většinou až tak nepotřebujete) a případně další služby, které si díky zhoršenému zdraví už někteří důchodci nejsou schopni obstarat sami. Věřte, že na ošetření u zubaře potřebujete mít úspory z doby, kdy jste chodili ještě do práce, protože z důchodu už si na kvalitní ošetření a případně implantáty asi nenašetříte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám