Hlavní obsah
Cestování

Placení parkovného – někdy neřešitelný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monni

Sopron

Také se vám někdy stalo, že jste přijeli do města, v plánu jste měli návštěvy různých památek, dobrý oběd a samozřejmě nějaké nakupování… a to všechno skončilo v momentě, kdy jste měli zaplatit u parkovacího automatu parkovné?

Článek

Nám se to stalo docela nedávno v Maďarsku a přiznám se, že to nebyl zdaleka první případ jak v zahraničí, tak u nás v ČR.

Byli jsme letos jako každý rok s manželem na dovolené v maďarských lázních. Tentokrát jsme si chtěli pobyt zpestřit návštěvou nějakého zajímavého městečka. Našla jsem velice lákavé recenze na městečko blízko hranic s Rakouskem: Sopron. Podle mapy se město nacházelo asi hodinu autem od našich lázní, tak nebylo co řešit. Vyrazili jsme. Ještě před tím jsem si našla v mapách, kde přesně zaparkovat. Nechtěli jsme, aby to bylo daleko od centra, tak jsme si vybrali placené parkoviště asi 5 min od centra. Všechno bylo perfektně naplánováno, prohlídka města, návštěva památek, nějaký dobrý oběd, který nás v Maďarsku rozhodně nemohl zklamat.

Přijeli jsme na vybrané parkoviště a chtěli si zaplatit parkovné na 3 – 4 hodiny. První šok nastal, když jsme zjistili, že u automatu nefunguje placení kartou. No nic, zaplatíme cash! A ouha, automat papírové bankovky nebral. Pouze mince. Měli jsme zaplatit asi 160 Kč (ve Foritech). Kdo proboha nosí takovou částku v peněžence v drobných? Stáli jsme u automatu a nešťastně hleděli na display, který se k nám choval doslova „nepřátelsky“. Šla kolem nás místní starší paní, zastavila se u nás, a protože mluvila trochu anglicky, vysvětlila nám, že v okolí, kde jsou podobná parkoviště, je to navlas stejné, prostě parkovací automaty tam fungují pouze na drobné. Už si na to tam stěžovalo více lidí. Bez výsledku.

To se k nám radní ze Sopronu opravdu hezky zachovali, to opravdu nepotřebují naše peníze? Chtěli jsme si zde nakoupit i pár věcí na památku, prostě utratit nějaké peníze… a nikdo o to zřejmě nestál. Už jsme jednou zažili, že jsme v Maďarsku špatně zaparkovali a během půl hodiny jsme měli složenku s pokutou na sklem. Ani nebudu líčit, co jsme prožívali na maďarské poště, abychom složenku v maďarštině vyplnili a zaplatili. Toho jsme se tentokrát chtěli vyvarovat. A tak nezbylo nic jiného, než zaplatit parkovné na hodinu (právě tolik jsme měli v peněžence v drobných), rychle městečko prolítnout, bez oběda a nákupů, sednout do auta a jet na další místa, které jsme měli v plánu ten den vidět.

Nedávno jsem byla na nákupech v centru jednoho našeho městečka (nechci jmenovat). Vedle nás zaparkovali Holanďani a hned se hnali k parkovacímu automatu. Bohužel také nefungovala možnost placení kartou. Tak tam asi 10 minut stáli, nakonec sedli do auta a odjeli. Nechápu, že nikomu nevadí, že přicházíme kvůli nefunkčnosti parkovacích automatů o docela velké peníze. Spočítejte si, kolik by taková rodinka Holanďanů za 3 hodiny ve městě utratila. No zřejmě jsme na tom tak dobře, že to můžeme ignorovat!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám