Článek
Poslanci se shodli také na omezení používání tzv. věčných chemikálií, které jsou již mnoho let podezřelé, že způsobují rakovinu a další vážné zdravotní potíže.
Jak nebezpečné jsou, aniž to většina z nás tuší, tento týden v rozhovoru pro ČT 24 vysvětlil Tomáš Cajthaml z Mikrobiologického stavu Akademie věd ČR: „Jsou zcela cizí přírodě, obsahují uhlík a fluor a vyrábí se už od padesátých let, protože mají zajímavé vlastnosti, například odpuzují olej i vodu, ale mají jednu strašlivou vlastnost, že se v přírodě vůbec nerozkládají.“ Připomněl, že se používají v impregnacích na outdoorové oblečení, ale i na potravinové obaly a papíry. Pozastavil se přitom nad tím, že ačkoliv už máme více než dvacet let velice tvrdá data o tom, že tyto látky (PFAS) jsou extrémně nebezpečné a chronicky toxické, dosud nebyly zakázány či regulovány: „Dnes už je možné je naměřit v krvi každého člověka na naší planetě,“ varoval.
Sladká nevědomost
Domnívá se, že se nadále používají proto, že jsou oblíbené u výrobců a také u spotřebitelů, neboť většina z nich o jejich neblahých účincích neví: „Takže tady to přikládám nízké informovanosti nebo až skoro tutlání toho, jak velký problém to je.“ Podle jeho názoru jsou to dokonce úplně ty nejhorší látky, které kdy lidstvo vyrábělo a vyrábí. V této souvislosti připomněl výsledky obrovské americké studie, která zkoumala dopad na zdraví obyvatel ve městě, kde došlo k masové kontaminaci kvůli havárii v továrně vyrábějící teflon. Dlouho se díky ní ví, se že tyto látky mají vliv na nemoci štítné žlázy, způsobují několik druhů rakovin, problémy s cholesterolem, vysokým tlakem apod.
Náhrady již existují
Tomáš Cajthaml zároveň uvedl, že v některých zemích již existují náhrady. Například v Dánsku, kde těmto toxickým látkám vyhlásili nulovou toleranci, nejsou obsaženy v nádobí, používaném ve známém řetězci rychlého občerstvení, zatímco u nás bylo zjištěno obrovské množství těchto látek.
Je tak skutečně šokující, že k omezení věčných chemikálií na evropském trhu pravděpodobně dojde až v roce 2026 a spotřebitelé přitom nejsou schopni zjistit, zda jsou pečicí papíry, potravinářské obaly nebo nádobí, které používají, impregnovány těmito extrémně nebezpečnými látkami.