Hlavní obsah

Korespondenční volby mohou přinést liberální demokracii nečekaný problém.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Všichni čtenáři dobře vědí, že jsem zastáncem liberální demokracie. Dalo by se tedy očekávat, že budu zastáncem korespondenčních voleb. Jenže zde vyvstávají i značné pochybnosti.

Článek

Panuje všeobecné přesvědčení, že korespondenční volby pomohou demokratickým stranám k vítězství ve volbách. A že díky nim bude odražen útok populistů a nacionalistů, kteří by chtěli otočit kormidlem vývoje někam směrem na východ. Také já byl dlouho zastáncem korespondenční volby. Než se ke mně dostal tento článek:

V současné době patří hlasy voličů ze zahraničí z 95 % demokratickým stranám. To proto, že volí lidé, kteří v zahraničí dosáhli určitého postavení a kterým na demokracii opravdu záleží a neváhají vynaložit značné úsilí a prostředky, aby se dostali do volebních místností.

Jenže co se stane, když tuto možnost dáme mnohem širšímu spektru voličů žijících v zahraničí? Když bude moci hlasovat kdejaký dělník s českým občanstvím, který pracuje v zahraničí třeba ve stavebnictví nebo vykonává jiné podřadné práce? A večer pak s podobnými jedinci chlastá na ubytovně levné pivo? Koho myslíte, že bude volit?

A koho myslíte, že budou volit lidé ze zmíněného článku, kteří neváhají znesvětit prostory českoamerického centra v New Yorku pozváním pravicových extrémistů? Koho budou volit vidláci, kteří zakotvili například v jižanských amerických státech? Koho budou volit Češi žijící v Rusku?

Foto: Pokrokový euroobčan

Možná bychom měli být při zvažování korespondenční volby přece jenom opatrnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz