Hlavní obsah
Finance

Za bílou plombu čtyři tisíce, prosím. Věděli jste ale, že vám ji může proplatit pojišťovna?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Obáváte se návštěvy zubaře, nebo k němu dokonce schválně nejdete, protože se bojíte, že vám zjistí kaz a vy budete rázem chudší o pár tisíc? Stačí mít přehled o tom, v jakém případě plombu zaplatí sama pojišťovna.

Článek

Tolik obávaný amalgám

Amalgámová plomba byla ještě před nějakou dobu plným standardem, používá se už 150 let a nikdo ani neuvažoval o tom, že by se mohlo jednat o tělu nebezpečnou látku. Nutno podotknout, že pokud by byl amalgám opravdu tak škodlivý či dokonce jedovatý, rozhodně by nebyl povolen. Zdravotní pojišťovna vám amalgámovou výplň proplatí a vždy a v jakémkoliv rozsahu. Důležité je podotknout, že Evropská Unie zvažuje, že amalgám od roku 2025 úplně zakáže.

Ale co když nechcete mít černé výplně, které nepůsobí příliš hezky?

Bílá výplň

Pokud zvolíte bílou výplň na přední zuby (jedničky, dvojky, trojky), máte na ni nárok zcela bez jakýchkoliv poplatků, zaplatí vám ji právě zdravotní pojišťovna. Pokud toto nevíte a zubař vám ji chce nechat zaplatit, rozhodně si to nenechte líbit a upozorněte na tuto skutečnost.

Pokud jde o jiné zuby, než jsou přední, musíte si ji uhradit sami, ale co je důležité, vždy byste měli být s cenou dopředu seznámeni. Často to tak nebývá a pacienti jsou překvapení, kolik peněz po nich zubař chce. Nebojte se zeptat, abyste věděli, s čím počítat.

A pokud jde o zuby nezletilého jedince do 18 let, pojišťovna hradí i plomby na špičácích a řezácích. A děti do 15 let a těhotné ženy mají nárok na bílé výplně ze skloionomerního cementu, jejich nevýhodou je ale žloutnutí a krátká výdrž. Naopak pozitivum je, že jsou schopné chránit zub před vznikem dalšího kazu.

Cena bílé výplně závisí na množství použitého materiálu a také na typu materiálu. Nebojte se na obojí zeptat dopředu a vybrat si to, co bude vyhovovat vám. Samozřejmě si nechte poradit i od odborníka, protože ten tomu samozřejmě rozumí nejvíc.

Zdroj: vzp

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz