Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lůza? Ostudný titulek od média, které pobírá na grantech miliony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Noviny

Nazvat oponenta „lůzou“ je dle mého názoru novinářský prohřešek, který u „seriózního“ média nelze přehlédnout. A to ani v tom případě, že o sobě tvrdí, že je názorové. Názory se totiž dají vyjadřovat i kultivovaně.

Článek

To, že my, amatéři, píšeme mnohdy na této platformě bez znalosti novinářských standardů, pravidel stylistiky a novinářské etiky, je asi pravda. Nemáme novinářské vzdělání ani letité zkušenosti z médií. Občas proto vytvoříme clickbaitový titulek, jindy špatně zdrojujeme, námi vyprodukovaný text nestojí mnohdy ani za přečtení. Možná to bude případ i tohoto článku. Kdo ví.

Inspirace od seriózních médií?

Aby se tomu tak ale nedělo, snažíme se, alespoň někteří z nás, co píšeme na tuto platformu, inspirovat u médií, která jsou považována za seriózní. Která to jsou? Každý má na „serióznost“ jinou metriku, já se však orientuji například podle toho, jaká média podporuje Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Ten na svých stránkách uvádí, že svoboda slova a pluralita názorů ve společnosti jsou pro něj klíčové, a že podporuje svobodnou diskusi o společenských, politických nebo ekonomických tématech.

Miliónové granty na vulgarity v titulcích?

Jedním z médií, které od tohoto fondu získalo miliónové granty, je i „názorový internetový deník“ Forum24. Byly doby, kdy jsem toto médium považoval za skvělé. Osoba jeho šéfredaktora mi k tomu dávala dobrý důvod. V poslední době ale přemýšlím, jak je možné, že web, který od NFNŽ získal na grantech několik miliónů, vypublikuje článek s titulkem „Rakušanův výjezd jasně ukázal, že s lůzou mluvit nejde.“

Hospodský jazyk jako norma pro médium s ratingem „A“?

Aby bylo ale jasno. Nejsem příznivcem oponentů pana Rakušana na mítinku v Karviné. Jsem však příznivcem elementární slušnosti. To, že oponentní publikum v nějaké karvinské hospodě vyjadřovalo svůj nesouhlas s názory pana Rakušana způsobem, který ani já nepovažuji za vhodný a slušný, však ještě přeci nemusí znamenat, že je budu nazývat „lůzou“. K čemu to je dobré? Nelze způsob jejich chování a svůj názor na něj vyjádřit tak, abych se mezi zmíněnou „lůzu“ sám nezařadil? V tomto konkrétním případě nezařadila? Je skutečně dobře, když „seriózní“ médium mluví ke svým čtenářům jazykem, který slyšelo v karvinské hospodě? Tím spíše, když se jedná o médium se špičkovým ratingem A“?

Obrana demokracie hulvátstvím?

Jak jsem psal v úvodu, jsem „pisálek amatér“ bez novinářského vzdělání. Selský rozum mi ale říká, že tohle není správné. V patičce webu Forum24 je informace, že jde o názorový internetový deník na obranu liberální demokracie. Nespočívá ale demokracie, mimo jiné, také v tom, že mohu svobodně vyjádřit svůj názor? Byť formou, která nemá se slušným chováním nic společného? Nechovají se potom „ochránci liberální demokracie“ v podstatě stejně, když takto reagují? K čemu to je dobré? Zkusme tu demokracii bránit trochu kultivovaněji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz