Hlavní obsah
Finance

Každý, kdo sází na loterii, může být milionář. Stačí umět počítat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Kdo by odolal vsadit si třeba Sportku nebo Eurojackpot, když nás lákají na tak ohromné výhry. Stačí to jednou uhodnout a můžu si žít bezstarostný život v luxusu a přepychu. Jenže se o to být milionáři sami připravujeme.

Článek

Vsázení loterie není dnes vůbec nic levného. Přestože ve většině případů nevyhrajeme vůbec nic, jen někdy se nám vrátí část sázky, výjimečně vyhrajeme nějakou tu stovku navíc, sází podstatná část Čechů pravidelně. Například Sportka se dnes losuje již třikrát týdně, ve středu, v pátek a v neděli, a vsazení plného tiketu nás vyjde na 220 Kč. Když budeme pravidelně vsázet na každé slosování, utratíme každý týden 660 Kč.

Eurojackpot se sice losuje pouze dvakrát týdně, ale kompletně vsazený tiket o šesti sloupcích i Extra 6 nás vyjde na 400 Kč. Každý týden je to tedy 800 Kč. A tyto peníze prakticky vyhodíme z okna. Co by se s nimi dělo, kdybychom je nevsázeli a odkládali stranou? Většina z nás si myslí, že by někde ležely a časem ztrácely hodnotu. Jenže dnes existují investiční či akciové fondy, které nám naše peníze mohou i zhodnotit. Pojďme si spočítat, o kolik bychom byli bohatší, kdybychom nevsázeli a ukládali peníze na některý z akciových fondů.

Pro náš příklad budeme počítat, že vsázíme buď Sportku nebo Eurojackpot, vždy plný tiket a na každé losování. Alternativou nám bude ukládání těchto peněz a jejich zhodnocování pomocí složeného úročení na S&P 500 akciovém fondu, jehož průměrný dlouhodobý roční výnos se pohybuje kolem 10 %. Metodou složeného úročení se rozumí metoda, při které se nám zhodnocuje nejen vložená částka, ale v dalších letech i připsané úroky, které jsme na investování vydělali.

Budeme-li sázet Sportku po dobu 30 let, přijdeme za tu dobu při předpokladu neexistence zdražování loterie o 1 029 600 Kč, při vsázení Eurojackpotu po stejnou dobu to bude 1 248 000 Kč. Jenže pokud takovou částku uložíme do zmiňovaného fondu, budeme mít v případě Sportky po 30 letech k dispozici 4 625 408 Kč. A to už je částka po zdanění výnosů. Daň v takovém případě představuje více než 600 000 Kč.

V případě Eurojackpotu je rozdíl ještě markantnější. Tam můžeme po 30 letech investování do vzorového akciového fondu mít 5 606 545 Kč. A to se opět jedná o již zdaněné finance, daň v tomto případě činila více než 750 000 Kč.

Každý, kdo vsází, se tak připravuje o možnost být milionářem, pokud si peníze takto neukládá. Být milionářem tedy není nic složitého a abych se jím stal, nepotřebuji čekat na vítězství v loterii. Všechno je to jen o finanční gramotnosti lidí. O takových možnostech často ani nevědí, nebo preferují okamžitou šanci před jistotou za mnoho let. Jenže takto se pouze připravují o finance. Pravděpodobnost výhry superjackpotu ve Sportce je totiž 1:69 919 080 a pravděpodobnost výhry jackpotu v Eurojackoptu je 1:125 854 344. A to je rozhodně hodně malá šance

Záleží na každém z nás. Musíme se umět rozhodnout mezi našimi preferenci a zvolit tu variantu, která je nám bližší.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz