Hlavní obsah

Důchodci ze sebe dělají chudáky. Mladí dřou a důchodci si neustále stěžují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://images.pexels.com/photos/3831181/pexels-photo-3831181.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1

Důchodci se u nás mají dobře, ale stejně si stěžují a tváří se jakoby to tak nebylo. Mnozí pobírají důchod ve výši 30 000 a stále nejsou spokojeni, zatímco pracující člověk se dře, aby takové částky dosáhl.

Článek

Důležité je zmínit srovnání výši penzí s ostatními zeměmi, neboť české důchody jsou srovnatelné s průměrem Evropské unie a jsou příjmem, který umožňuje pokrýt základní potřeby seniorů.

Stát se snaží zabezpečit důstojný život starší generaci

Také je důležité zmínit zdravotní péči, neboť důchodci mají nárok na veškerá zdravotnická ošetření, včetně preventivních prohlídek a návštěv specialistů. Český systém zdravotní péče také poskytuje možnost léčby v nemocnicích a zajišťuje přístup k moderním lékům. To vše významně přispívá k dobré kvalitě života důchodců.

Důchodci také mají možnost využít mnohých služeb, které jim jsou nabízeny , jsou rozvinuty po celé České republice a mají za cíl pomoci důchodcům v jejich každodenním životě. Jedná se o domovy pro seniory a také pečovatelské služby, které zajišťují pomoc při běžných domácích aktivitách, které se týkají například hygieny, vaření a úklidu. Tyto služby dokáží zlepšit životní podmínky důchodců a umožňují jim zvládat každodenní aktivity.

Sociální péče a podpora pro důchodce v České republice

V České republice existuje rozsáhlá nabídka aktivit a možností trávení volného času pro starší generaci. Důchodci mohou navštěvovat kurzy, různé zájmové spolky, které jim poskytují možnost trávit čas aktivně a rozvíjet vlastní zájmy a dovednosti.

Společenské kontakty jsou pro důchodce velmi důležité a mohou je držet při chuti k životu, pozitivně působí na jejich mysl.

Mladí dřou a důchodci si stěžují

Důchodci jsou nespokojeni, i když se jejich důchod pohybuje i až okolo 30 000, zatímco vysokoškolští studenti celé víkendy tráví na brigádách, za 140 Kč ha hodinu, aby si vydělali na vysokoškolské koleje a všechny výdaje spojené se studiem. Vždyť jen za jednu noc na vysokoškolských kolejích zaplatí cca 150 Kč, což měsíčně dělá zhruba 4 500 Kč. K tomu je ještě nutno připočítat stravu, měsíční kupon na MHD, telefon s internetem. A další výdaje spojené s normálním životem každého člověka, jakožto hygienické pomůcky, oblečení, praní atd.

Výdaje studenta vysoké školy, pouze za běžné životní potřeby, se hrubým odhadem mohou vyšplhat až na 12 000 Kč

Celkově lze říci, že důchodci v České republice mají poměrně dobré životní podmínky a jsou sociálním státem relativně dobře zabezpečeni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz