Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hana Maciuchová napravila nevěrníka. S Jiřím Adamírou to ale neměla snadné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/CC-BY-SA-4.0/David Sedlecký

Velká herečka, která po sobě nechala řadu úžasných rolí

Rozcházeli se a zase scházeli, až nakonec zjistili, že jsou si souzení. Hana Maciuchová to ale s Jiřím Adamírou neměla v mnoha ohledech jednoduché. Dokonce ani v době, kdy už spolu oficiálně chodili.

Článek

Při natáčení filmu První radost se charismatická herečka z Moravy seznámila s mužem, který byl pro mnoho žen idolem. Jiří Adamíra byl v té době ženatý, vychovával malého synka, a navíc měl pověst notorického sukničkáře. Hana Maciuchová tak vlastně ani netoužila po ničem intimnějším. Alespoň veřejně, hluboko v sobě už zřejmě věděla, že je zamilovaná až po uši. Neuměla si však představit, že by rozbila rodinu.

Mimochodem, Adamíra na svoji zálibu v ženách nejednou málem „dojel“. Známá je například historka, jak ostravském divadle svedl půvabnou herečku Ljubu Benešovou. Problém byl v tom, že měla manžela a Josef Langmiler nechtěl jen přihlížet, jak do té doby spokojené manželství krachuje. Oba „kohouti“ se několikrát poprali. Přesto Benešová s Adamírou otěhotněla a později se vzali. Jejich společná cesta pak vedla z Ostravy do pražského Realistického divadla.

Chtěl to navždy ukončit

Maciuchová samozřejmě neměla klapky na uších ani na očích, dobře věděla, co všechno má Adamíra za sebou. Nikdo se jí nemohl divit, že mu nechtěla podlehnout. Nakonec se to ale stalo a začali spolu randit. Jenže to mezi nimi bylo jako na houpačce. Téměř rok se scházeli a zase rozcházeli.

Když její partner odjel s rodinou k moři, uzrálo v ní přesvědčení, že takto to dál nejde a chtěla jejich vztah navždy ukončit. Naplno se vrhla do práce, aby zapomněla. Poslední den natáčení pohádky Skleněná panna se však na „place“ objevil Adamíra. A všechno, co si usmyslela, bylo rázem pryč. „Někdo hledá lásku a netuší, jak marná je jeho snaha. My ji nehledali, láska si našla nás,“ komentovala to později Maciuchová.

Nemohli mít vlastní děti

Ukázalo se, že herečka vládla silou, na kterou byl Adamíra krátký. Ze sukničkáře se stal vzorný manžel. Bylo jim jedno, že je dělí téměř dvacet let, brali to spíš jako výhodu. Ona pro něj byla elixírem mládí, on ji denně okouzloval svým nadhledem a klidem. Ne vždy to ale bylo ideální. V době, kdy se Maciuchová od lékařů dozvěděla, že po operaci už nemůže mít děti, na chvíli na ně padl splín. I tohle ale překonali, herečka se v tomto ohledu upnula na synovce a neteře.

Nakonec spolu herecký pár vydržel dvě desetiletí. Zajímavé bylo, že ji Adamíra nikdy nepožádal o ruku. Přitom se Benešovou se rozvedl. Možná se svým způsobem bál, vždyť jeho syn mu až za hodně dlouho odpustil, že od jeho matky odešel. S Maciuchovou, která si zahrála třeba i Mirjam Hejlovou v nekonečném seriálu Ulice, se více začal stýkat až v dospělosti.

Rozdělila je až smrt

Legendární herce nemohlo nic rozdělit. Kromě smrti. V posledních letech života trpěl rakovinou páteře, a i když oba věřili, že se vše v dobré obrátí, bohužel se tak nestalo. Maciuchová ztratila milovaného muže, ale naději a víru v život. Dlouho byla sama, ze ztráty se jen těžko vzpamatovávala.

Zdálo se, že už k sobě žádného muže blíž nepustí. Opět se ale ukázalo, že si ji láska přijde sama, aniž by ji aktivně vyhledávala. Několik let žila s lékařem Karlem Valdaufem, který byl spolu s její rodinou pří ní až do poslední chvíle. Anče z Krkonošských pohádek zemřela 26. ledna 2001, když se jí stala osudnou rakovina, se kterou se opakovaně potýkala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz