Hlavní obsah
Aktuální dění

Koncesionářské poplatky by mohly růst každý rok. Hradit je budou i ti, co nemají televizi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Vládní návrh novely zákona počítá se zvýšením koncesionářských poplatků. Zvyšovat by se pak mohly pravidelně každý rok. Zaplatí je ale i ti, kteří na televizi koukají v chytrých telefonech nebo tabletech.

Článek

Koncesionářské poplatky se nezvedly od 1. ledna 2008, a to je právě to, co kritizuje vedení České televize i Českého rozhlasu. Náklady na služby, které televize a rozhlas koncesionářům poskytuje, se od toho roku totiž výrazně zvedly. A proto je třeba s tím něco dělat. Konečné slovo má nyní vláda, která předložila návrh novely zákona, který počítá se zvýšení rozhlasového poplatku ze 45 na 55 Kč a televizního poplatku ze 135 na 150 Kč. Platit by to mělo od začátku příštího roku.

Jenže to zřejmě nebude poslední zdražování, která nás čeká. Součástí novely zákona je i systém valorizací, který předpokládá, že dojde ke zvýšení poplatku vždy v případě, kdy od poslední valorizace jeho výše překročí inflace šestiprocentní hranici. Pokud se tak bude úroveň inflace pohybovat každý rok nad hranicí šesti procent, pak bude docházet k navyšování koncesionářský poplatků každý rok.

To ale stále ještě není všechno. Televize a rozhlas by měly získat více financí do svého rozpočtu i na základě toho, že se zvětší okruh těch, kteří jsou povinni koncesionářské poplatky hradit. Stále ještě platí, že koncesionářské poplatky musí hradit ten, kdo vlastní televizní přijímač, přestože se na Českou televizi vůbec nedívá, dokonce i v případě, že daný televizor vůbec nepoužívá. Obdobné je to pak u rádií.

Novela zákona ale počítá s tím, že koncesionářské poplatky budou povinni hradit i ti, kteří vlastní mobilní telefon, počítač nebo tablet. I na těchto zařízeních je totiž možné si pustit rádio nebo televizi. I nadále však zůstává v platnosti, že koncesionářský poplatek se hradí pouze jednou za celou domácnost.

Nejzajímavější změny se ale týkají firem. Ty dosud hradily koncesionářský poplatek za každé zařízení v provozu. Nyní už to ale bude jedno. Firmy, které mají do 25 zaměstnanců budou totiž od placení obou koncesionářských poplatků zcela osvobozeny. Firmy s vyšším počtem zaměstnanců ale budou povinny hradit násobky koncesionářských poplatků, ať už nějaké takové přijímače mají či nikoli. Vzhledem k tomu, že se do toho ale budou počítat i počítače či notebooky, bude se to skutečně týkat většiny firem.

Firmy nad 25 zaměstnanců budou začínat na pětinásobku koncesionářských poplatků, avšak nejvyšším násobkem bude stonásobek, který budou měsíčně hradit firmy s 500 a více zaměstnanci. Ročně tak takové firmy zaplatí 180 tisíc za televizní poplatek a 66 tisíc za poplatek rozhlasový. Koncesionářské poplatky takovou firmy tak vyjdou téměř na čtvrt milionu korun a to rozhodně není zanedbatelná částka.

Na zvyšování koncesionářských poplatků se ale nejvíce musí připravit domácnosti. Zvýšení poplatků totiž může znamenat zásah do rodinného rozpočtu. Hrazení poplatku se navíc bude týkat i těch, kteří ho dosud hradit nemuseli, protože televizi ani rádio neměli.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz