Hlavní obsah
Názory a úvahy

Danuše a pravda vyhraje nad Turkem a nenávistí. V Praze se teď bojuje za Brusel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Karkanoid1991, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Danuše Nerudová

Tento víkend se konají nejdůležitější eurovolby. Důležité tím, že probíhají v atmosféře obnovené nenávisti vůči migrantům a vůči společné Evropě.

Článek

V neděli, až se spočítají výsledky evropských voleb, nás může zahalit mrak zmaru a nenávisti. Ruská propaganda má za důsledek to, co vidíme v předvolebních průzkumech. Reálně hrozí, že nejvíce europoslanců získá Babišovo podnikatelské hnutí ANO. A za ním se do europarlamentu vyvezou také obchodníci s nenávistí od Okamury, Konečné, ultrakonzervativci z ODS a toxicky maskulinní sběratel nacistických předmětů Turek. Budou brát peníze od demokratické instituce, kterou chtějí zničit. Předvolební průzkumy ukazují, že tato koalice temnoty může dostat většinu 11 českých křesel. Vládní strany jen 10. Demokratické síly musí zabojovat.

Nástup zla byl v celé své síle vidět v poslední debatě před volbami, kterou organizoval Český rozhlas. Pirát Kolaja se bál na otázku „Kdo je to migrant?“ odpovědět, takže se ke slovu dostali lidé jako Kateřina Konečná a Petr Mach, který označil migranty za nebezpečné.

Jediný, kdo měl odvahu vrátit debatu k lidskosti, byla Danuše Nerudová. Ostatním připomněla, že by v debatě nezaznělo, ale mělo zaznít, slovo člověk. Lídrem koalice SPOLU je bohužel představitel ODS Alexandr Vondra. Je to politik, který to hraje na obě strany. Tváří se, že je liberální a proevropský, ale v důležitých otázkách se paktuje s konzervativci. Danuše Nerudová tak musela často proti dezolátské přesile ve studiu Českého rozhlasu bojovat sama. Připadá mi šílené, že v roce 2024 je možné, aby demokratické síly čelily ve vysílání veřejnoprávního média takové vlně hnusu a lží.

Naději by mohl být volební úspěch Danuše Nerudové. Hnutí STAN má skvělou volební kampaň a je hodně vidět. Byli to oni, kdo odhalil nacistické fotografie Filipa Turka. Byly to oni, kdo od prvního okamžiku hájili evropské hodnoty proti agresivní a lživé kampani Okamury, Macha, Konečné a dalších, kterým jde jen o koryta. Danuše Nerudová do volebního klání přináší příjemný ženský a proevropský element. Dlouhodobě jde o úspěšnou političku. V prezidentské volbě ji volilo 777 tisíc občanů. Tento úspěch by se mohl propsat i do letošního výsledku. Osobně tipuji, že Danuše Nerudová bude největším překvapením voleb. A možná její výsledek zachrání české eurovolby.

Nebo skončíme jako Slovensko?

Anketa

Zachrání Danuše Nerudová proevropské síly?
Ano
3,4 %
Ne
96,6 %
Celkem hlasovalo 827 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz