Hlavní obsah
Sport

Coufal a Kuchta nepatří do Áčka, zdobí je chybovost a pomalost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Obrázek je ilustrační

Oba hráči patří na lavičku nároďáku. V reprezentačním Áčku by měli být ti, kteří nechybují a jsou rychlí. To dle mého pohledu Coufal ani Kuchta nesplňují.

Článek

Ono je ošidné hodnotit po jednom zápase české fotbalisty, i když si někteří z nich za své výkony kritiku jistě zaslouží. Ošidné je to především v tom, že hráč může být celých devadesát minut herně podprůměrný, a pak v závěrečných vteřinách může za nerozhodného stavu vstřelit se štěstím gól, a stát se tak opěvovaným hrdinou.

Nicméně u Vladimíra Coufala a Jana Kuchty se moje kritika opírá o dlouhodobější (byť subjektivní) pozorování jejich výkonů. A v posledním zápase s Portugalskem (1:2) se opěvovaným hrdinou nestal ani jeden z nich. Kuchta v závěrečných vteřinách neskóroval. Coufal byl naopak u rozhodujícího druhého gólu Portugalska.

Vladimír Coufal

Začněme současným obráncem West Hamu. Toho nejvíce kritizuji za nízkou rychlost ve sprintech a speciální vlastnost, kterou nazývám zbrklostí.

Co se týče rychlosti, je nutné zmínit, že bývalý hráč Slavie oslaví v srpnu již 32 let. Ten, kdo sleduje fotbal, ví, že rychlostně jsou hráči zpravidla nejlépe vybaveni mezi 20. a 24. rokem života. To navíc potvrzují i některé odborné studie. Nejedná se tady o žádnou věkovou diskriminaci. V žádném případě. Jde jen o konstatování, co můžeme od třicátníka v oblasti rychlosti čekat. Bohužel Coufal v zápasech často soupeřům právě rychlostně nestačí.

Dvě situaci v zápasu s Portugalskem

A právě v posledním zápase proti Portugalsku se Coufal negativně podepsal pod rozhodující gól. Do očí bijící byla chyba ze 72. minuty zápasu na hranici šestnáctky, kterou emotivně komentoval Bosák slovy: „Coufal chyboval…“ Pak už jen všichni se zatajeným dechem čekali, jestli střela soupeře skončí, nebo neskončí gólem. Tentokrát při nás ještě stálo štěstí.

V 92. minutě zápasu si ale Coufal připravil další chybu, totiž rychlostně zaostal za Portugalcem Netoem. Ten měl tak volný prostor na přihrávku do vápna, kterou v gólovou radost proměnil Francisco Conceicao.

V obou situacích ukázal Coufal již zmíněnou zbrklost, kdy při snaze odebrat protihráče o míč zvláštně zakmital nohama. Jednou skončil pádem nešikovně na trávníku, podruhé se jako zaseknutý díval protihráčům na záda.

Jan Kuchta

Současný hráč Sparty na pozici útočníka. I jeho v tom negativním slova smyslu zdobí absence rychlosti a vysoká herní chybovost. I když je věkově o více než 5 let mladší než Coufal, na hřišti to nejde moc poznat.

Pokud na webu ČT zhlédnete sestřih nejzajímavějších momentů utkání, Kuchtu bohužel jako útočníka neuvidíte ani v jednom. Míče mu totiž během prvního zápasu jen odskakovaly od nohy. Stopeři Portugalska Kuchtu rychlostně pravidelně poráželi. A když se Kuchta pokusil o samostatnou individuální akci, ničeho kloudného jsme se také nedočkali.

Byl tak prvním hráčem, kterého trenér Hašek stáhnul ze hřiště. A to už v 60. minutě zápasu. Druhý komentátor ČT Luděk Zelenka pak v přímém přenosu jeho odchod trefně doprovodil slovy: „Balony buď rychle odevzdával, nebo ztrácel.“

Existují alternativy

Z tohoto důvodu by dle mě měli trenéři a manažeři pečlivě zvážit další pokračování Coufala i Kuchty na probíhajícím šampionátu. Na lavičce týmu je totiž spoustu dalších natěšených hráčů, kteří by svou kvalitou a rychlostí mohli oba zmíněné hráče lehce nahradit.

Zároveň je ale třeba pro férovost zdůraznit, že se zápas hrál za opravdu těžkých podmínek, kdy téměř celých 90 minut hustě pršelo. Na to hráči nejsou zvyklí. Když k tomu přidáme kvalitu Portugalska, jednoho z nejlepších týmů Evropy vůbec, samotnou kritiku na oba hráče to částečně zjemňuje.

I přesto pro mě jejich chybovost a pomalost vyvolává otazník nad tím, zda své místo v Áčku mají oprávněně.

Anketa

Patří dle vás Jan Kuchta do Áčka národního týmu?
ANO
14,4 %
NE
85,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Anketa

Patří dle vás Vladimír Coufal do Áčka národního týmu?
ANO
46,7 %
NE
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 135 čtenářů.

Zdroje:

  • Česká televize. Sestřih utkání Portugalsko – Česko (publikováno 18. června 2024, dostupné ZDE).
  • WHUFC.com. Vladimir Coufal (dostupné ZDE).
  • Sparta.cz. Jan Kuchta (dostupné ZDE).
  • Journal of Sports medicine.org. A Comparison of Drop Jump and Sprint Parameters in Youth Soccer Players (dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz